Sport & Fritid

Träningsglädje på skidor

Längdskidåkning är en härlig friluftsaktivitet och en träningsform som engagerar alla muskler i kroppen. Att träna åkteknik kanske inte låter lika härligt men är väl investerad tid enligt träningsprofilen Andreas Domeij.

Man skulle kunna tro att Andreas Domeij, med sin bakgrund som professionell skidåkare på elitnivå och med erfarenheter som förbundskapten för längdlandslaget i parasport, skulle vilja prata i timmar och på detaljnivå om hur du kommer i gång med eller förbättrar din skidåkning. I stället vill han skala ner och göra det så enkelt som möjligt.
– Jag utgår alltid från varje individs behov och det allra vanligaste problemen är att det känns bakhalt och är jobbigt att staka, säger Andreas. Mina skidlektioner fokuserar på att få ut så mycket som möjligt av åkningen. Många tvekar inför vallning, att de saknar teknik eller att de ska frysa om inte vädret är perfekt. Alla borde få uppleva skidåkning med rätt utrustning och rätt teknik. Nästan alla jag hjälper som får uppleva den känslan blir aktiva skidåkare efter det. Till den som tvekar eller har dåliga erfarenheter vill jag verkligen säga; våga prova, skidåkning kan vara hur roligt som helst!

Vallningen är ett moment som många tvekar inför och Andreas bästa tips är att testa de nya skinsskidorna som finns på marknaden. En traditionell längdskida som har en stighud (skin) infräst i belaget där du brukar lägga fästvallan. 
– Skins håller i flera hundra mil och fäster verkligen i alla fören, säger Andreas. De kom för tio år sedan men har slagit igenom stort de senaste två, tre åren. De är lite dyrare än vanliga skidor men de är ett jättebra alternativ för motionärer och du slipper lägga pengar på fästvalla. Jag brukar säga att om du uppnår 100 procent fäste med rätt valla, ger tejp 60 procent medan skins ger hela 94 procent.
Andreas bästa tips till den som vill förbättra sin teknik är att åka utan stavar, oavsett om du är nybörjare eller erfaren skidåkare.
– För nybörjaren handlar det om att åka utan stavar för att hitta fästet medan den mer erfarne kan finslipa sin armpendling för att få med sig maximal kraft i rätt riktning i åkningen. Jag får ofta tipsa åkarna om att ta i mindre när de stakar. För att få med sig kraft och fart i åkningen gäller det i stället att dra fram händerna så snabbt som möjligt efter ett stavtag.
Hur långa sträckor ska man ge sig ut på om man är ovan skidåkare?
– Jag tycker att du ska tänka tid i stället för sträcka. Hur långt du kommer beror på före och väder. 30-60 minuter är lämplig tid att vara ute och under turen kan du stanna vid backarna och åka några extra svängar upp och ner för att testa olika varianter av stakning. Lägger du dessutom till några teknik-övningar kommer du få så mycket mer njutning när du ger dig i väg på längre turer.

Skidåkning är en skonsam träningsform som låter kroppens alla muskelgrupper arbeta och som dessutom ger tid i naturen med frisk luft i lungorna.
– Jag får ofta frågan om jag någonsin tar det lugnt och återhämtar mig och jag inser att det är i skidåkningen jag får min återhämtning. Att få vara i skogen och lyssna till min egen andning, det är min yoga. För mig handlar skidåkningen också mycket om gemenskap och upplevelser. Det är få förunnat att ha nära till så mycket härlig natur som vi har här i Örnsköldsvik, med fantastiska skidspår mitt i stan och bara 15 till 20 minuter med bil till fantastiska friluftsområden och skidspår.
Hur ser din allra bästa skidåkning ut?
– Långturer på Rutberget är det härligaste men det ska passa i tid och gärna vara bra väder så det blir inte så många per säsong. Att vara först ut i spåren på Skyttis en tidig morgon när det nypistat, lugnt och stilla, det hör också till höjdpunkterna. Hägglunds Ski Team ska ha en stor eloge för spåren på Skyttis i år. Det har varit bra även tidigare år men i år märks det att det har satsats extra, med tanke på förutsättningarna.

Andreas Domeij

Ålder: 39 år
Bor: Örnsköldsvik
Gör: Gymägare, tränare och coach
Skidmeriter: Två SM-guld som junior och tävlat i världscupen som senior. Varit förbundskapten för svenska längdlandslaget i parasport och hjälpte Brasiliens skidlandslag vid OS i Sotji 2014.

 

Publicerat