Sport & Fritid

Med löpning som livsstil

Han vägde för mycket och behövde göra något åt det. Men den goda maten ville han inte välja bort så Morgan Johansson började i stället att löpträna. Nu har hälsokuren blivit en livsstil.

Det är måndagsmorgon i Örnsköldsvik. Trafiken är tät på Centralesplanaden genom centrala stan och från alla möjliga håll skyndar folk till skolor och till arbetsplatser. En bland alla som ser ut att ha mest bråttom är Morgan Johansson, 46, som från villan i Kroksta kommer springande på trottoaren. 
Men han har inte försovit sig till jobbet som kundrådgivare på Fonus begravningsbyrå. Så här ser det nämligen ut varje morgon och när arbetsdagen är över springer han samma väg tillbaka.
Varje arbetsdag. Året om.
Löpning har nämligen blivit en livsstil för Morgan som vid 39 års ålder insåg att han borde göra något åt sin hälsa.
– Jag vägde helt enkelt för mycket och kom underfund med att jag måste hitta på något för att må bättre. Eftersom jag älskar mat och inte ville välja bort den njutningen och hela tiden tänka på vad jag stoppar i mig fick jag i stället kompensera med löpträning. På den vägen är det, säger Morgan.
Sedan ett par år tillbaka nöjer han sig definitivt inte med att springa till och från jobbet. Det blir ett flertal andra utmaningar och just på måndagar leder han vid lunchtid dessutom gruppträning på ett gym i Örnsköldsvik.
Och ett antal gånger per år finns han på startlinjen vid diverse spektakulära långlopp.
– Jag tycker det är jätteroligt och jag jagar aldrig några tider eller placeringar. För mig handlar det om att klara av utmaningen och ta mig i mål, berättar Morgan.
Han vill absolut inte bli titulerad elitidrottare. I stället en ganska vanlig och hygglig prick som njuter av familjelivet, trivs med sitt arbete och gillar att hålla sig i form tack vare den ständigt återkommande löpträningen mellan diverse långlopp.
– På tävlingarna råder en fin sammanhållning. Visst finns det storfräsare som tävlar för att vinna, men de allra flesta tävlar mot sig själva och vi brukar stötta och peppa varandra. 
Under senare år som ultralöpare har han trots den fysiska belastningen klarat sig från förslitningsskador.
– Det är jag tacksam över. Jag är ingen expert, men jag tror det är jätteviktigt att man som glad motionär tar det väldigt försiktigt i början. Det handlar om att gradvis och varsamt öka träningsdosen och misstaget många gör är att för tidigt ta i alldeles för mycket, säger Morgan som är född och uppvuxen i Göteborg.
Det grundmurade intresset för musik och fotbollsklubben IFK Göteborg gör att han emellanåt saknar konsertmöjligheterna och matcherna på västkusten. Men i övrigt trivs han alldeles utmärkt med livet i Örnsköldsvik.
– Det bästa med en småstad som Ö-vik är att det är nära till allt, säger Morgan.
Bara en löptur så är man framme.

Morgan Johansson

Ålder: 46 år.
Familj: Gift med Birgitta. Sonen Konrad, 18, och dottern Tindra, 16.
Bor: I villa på Wattmansvägen i Kroksta, Örnsköldsvik.
Aktuell: Ultralöpare utan att jaga medaljer.

Fotnot: Ultramaraton är ett samlingsnamn för alla löptävlingar med en längd som överstiger den vanliga maratondistansen 42 195 meter. Ultramaratondistanserna kan delas in i två kategorier; längdlopp och tidslopp. Vanliga distanser är 50 kilometer, 100 kilometer, 50 miles och 100 miles. Tidslopp går ut på att springa så långt som möjligt inom en stipulerad tid. Vanliga tidsperioder för sådana lopp är sex timmar, 12 timmar, 24 timmar, 48 timmar och sex dygn.

 

Publicerat