Du är här

2020-01-13 - Evenemang
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Förbjuden kärlek

Onsdag 15 januari är det dags för esteternas stora sceniska musikproduktion som i år har rubriken Iris & Julia.
Kanske gör ni en koppling till klassiska Romeo & Julia – och då gör ni alldeles rätt.

”Kanske Romeo & Julia” hette en enmansföreställning med skådespelaren Jens Nilsson som gjorde en egen tolkning av Shakespeares klassiker. Nu är det Nolaskolans musik- och dansesteter som greppar tag i den gamla historien om kärleksparet som kommer från två rivaliserande familjer.
– En historia om förbjuden kärlek och det kan finnas likheter med Romeo & Julia, men det är också en skildring av samhällsproblem, berättar Sofie Nilsson.
Iris och Julia tillhör två olika ungdomsgäng, som inte går ihop särskilt bra.
– Vi får se vad som händer när de träffas, och blir kära i varandra. I och med det följer en hel del komplikationer, säger Sofie, som själv spelar rollen som Julia.
Eleverna som ligger bakom den här stora produktionen går alla sista året på gymnasiet, men det här är något de allra flesta börjar fundera på redan när de startar i årskurs 1.
– Visst är det så, det är ett så stort projekt så det är bland det första man börjar tänka på.
Förberedelserna startar däremot på riktigt allvar under höstterminen i årskurs 3.
– Vi körde igång och började jobba med det här direkt första lektionen i höstas, vi har inte så lång tid på oss, men det ser ut att gå bra.
Sofia har ingått i den grupp som valt låtar till föreställningen, och vi kan avslöja att publiken bland annat kommer att få höra Michael Jacksons ”Beat It”. Edvin Jonsson, som spelar gitarr i bandet som framför all musik i showen, är en av dem som jobbat med arrangemangen.
– Vi har inte skrivit någon musik själva men det gäller att försöka arrangera om låtarna så att de passar för vår ensemble, berättar Edvin.
Esteternas sceniska musikproduktion är det största arbetet under utbildningen, men bara för att de nu presenterar sin show inför publik kommer de förstås inte att ligga på latsidan under resten av den sista terminen.
– Efter det här blir det jazz i massor, säger Sofie.
– Och det blir ett uppträdande senare i vår, avslöjar Edvin.
Iris & Julia visas offentligt onsdag 15 januari klockan 19.00 i Nolan, Nolaskolans aula.

 

Dela med dig av denna artikel på: