Du är här

2019-12-31 - Nördrummet

7 spelpärlor från det gångna decenniet

Till sista numret av Tidningen 7 fick jag välja ut sju spelpärlor från det gångna decenniet som jag tycker har stuckit ut lite extra. Att välja bara sju spel kändes nästan omöjligt för det har helt enkelt släppts alldeles för mycket bra spel de senaste tio åren. Men just för mig så är dessa sju ett gäng som sticker ut och skiner lite starkare än alla andra spelpärlor från de senaste tio åren. Vilka är dina favoritspel från decenniet?

Red Dead Redemption 2 (2018)
Det här ett kritikerhyllad spel som tog spelvärlden med storm när det släpptes, och det är lätt att förstå varför. Du slängs in i Vilda Västern i vad som är en mjukare cowboy-simulation som erbjuder massvis med saker att göra tillsammans med en gripande handling. Mitt tips för att verkligen njuta av spelet: ta saker i din egen takt och skynda långsamt genom handlingen. Det är värt det.

Undertale (2015)
Undertale är ett spel om vänskap eller ren ondska. Om att rädda världen eller stjälpa den. Ett spel som aktivt ifrågasätter och utmanar de val du gör i spelet, vilket i sin tur kan få dig att ifrågasätta dig själv. Beroende på hur du spelar får du helt olika upplevelser, vilket ger dig anledning att spela om spelet. Undertale blev snabbt en minnesvärd hit inom spelvärlden, och för att du ska riktigt förstå varför så måste du själv spela spelet.

The Last of Us (2013)
Last of Us är ett prima exempel på hur spel kan höja en handling på ett sätt som varken film eller böcker kan. Du får följa Joel och Ellie i en värld där mänskligheten nästan utrotats och får se hur deras relation byggs upp genom spelets gång. Just för att du själv är aktiv i den handling som utspelas så blir allting som händer så mycket mer personligt. Det är ett hjärtskärande och tårdrypande spel som alla borde spela, oavsett om man gillar tv-spel eller inte.

Minecraft (2011)
Minecraft behöver knappast någon introduktion. Det är det digitala lego-liknande spelet som blir lite till vad du gör av det. Bygg saker eller gå ut på äventyr, antingen själv eller tillsammans med andra. Det kommer snart ha gått tio år sedan det släpptes, och det är idag populära än någonsin.

Yakuza 0 (2017)
Yakuza 0 utspelar sig i 80-talets Japan där du spelar två karaktärer som båda hamnat i trubbel med den lokala maffian. Det som utmärker spelet är spelets handling, blandat med alla små sidohistorier som du stöter på överallt. Huvudstoryn är uppdelat i kapitel som utspelas lite som en tv-serie där varje kapitel utgör ett avsnitt, och du vill bara fortsätta se avsnitt efter avsnitt. Alla små sidostorys är varierande med sin egen handling och ton; en del är knasiga medan andra är seriösa. Men det de alla har gemensamt är att de klistrar dig vid tv-spelet för du vill se vad som händer härnäst och hur allting slutar. I Yakuza finns det alltid någonting att göra, vilket gör att du aldrig blir uttråkad av spelet.

Stardew Valley (2016)
Stardew Valley handlar om lugnet och myset. Om att andas ut och ta en dag i taget. Hann du inte med det du ville göra? Ingen fara, ta det imorgon i stället. I spelet bedriver du jordbruk, hjälper byborna med deras problem och gör byn ett lite finare ställe att leva i. Och allting har bara en enorm myskänsla över sig som är svår att slita sig ifrån.

Dark Souls (2011)
Dark Souls handlar om att utmana dig själv och att aldrig ge upp. Att ta lärdom av sina misstag så att du inte upprepar dem. Det lär dig att inte alltid ha bråttom utan att det ibland är bättre att sakta ner, ta ett steg tillbaka och reflektera. Dark Souls är ett spel med en hög svårighetsgrad vilket gör att det inte är ett spel för alla, men personer som antar utmaningen kommer att finna att de inte bara blivit bättre spelare utan även starkare människor när de klarat ut spelet tack vare vad de lär sig om sig själva. Det är inte bara mitt favoritspel från de senaste tio åren utan även ett av mina absoluta favoritspel någonsin.

 
Dela med dig av denna artikel på: