Musik

Inte vilken Svensson som helst

Känner du till Reinhold Svensson? Det är det kanske inte så många som gör längre. Men faktum är att en av musikhistoriens mest aktade jazzpianister föddes i Husum och i år skulle han ha fyllt 100. Det tycker 7an borde uppmärksammas – något som Reinhold Svensson-sällskapet också håller med om.

”Han var en av de stora”, kommenterade en gång Lasse Mattsson – själv jazzpianist och reporter för Expressen – Reinhold Svensson, född 20 december 1919 i Husum. Oftast klädd i hatt och ytterrock och med ett otal inspelningar i bagaget, lyste Reinholds stjärna under lång tid högt på jazzhimlen. Att han kort efter födseln blev blind hindrade honom inte att arrangera och spela in kompositioner det talas gott om än i dag (läs bara Jan Lundgrens ord här intill). Kanske strålade det som mest om honom 1949 då han röstades in som medlem i Parisorkestern, Sveriges dåtida jazz-All Stars tillsammans med bland andra Alice Babs och Putte Wickman, och rev ned rungande applåder under den internationella jazztävlingen i Frankrikes huvudstad – som de till och med gick och vann.
Är det några som har järnkoll på Husumsonen som hann spela med både svenska och internationella stjärnor är det medlemmarna i det numera nedlagda Reinhold Svensson-sällskapet. För 7ans och Reinholds räkning, har de dock inget emot att samlas ännu en gång. I Husum, så klart.
– Vi var 14 jazz-fans som träffades 2002 över en bit Janssons, som Reinhold gillade, och diskuterade hur vi skulle göra för att minnas honom. Det blev början på de minneskonserter vi hade fram till 2010. På den första deltog Putte Wickman. Han blev så glad över initiativet att han inte ens ville ha betalt, han ville göra det för Reinholds skull, berättar Yvonne Häggström, tidigare ordförande.
– Förr i tiden brukade Putte ofta stanna till i Husum och äta surströmming med Reinhold när han var på turné. De var väldigt goda vänner, inflikar Roger Häggström glatt.
Under åren deltog också namn som Lill-Babs, Meta Roos och Claes Jansson på konserterna i Husumgården och under sällskapets aktiva år hann de med att dela ut stipendium till unga musiktalanger. Men det var då. Med stigande ålder och frånfall är sällskapet sedan 2015 ett minne blott.
– Det har varit svårt med generationsväxlingen, att få andra att ta över. När vår generation är borta kanske han glöms bort. Det är tråkigt. Folk förstår inte hur stor han var, säger Gösta Edlund. 
Men bland medlemmarna spirar en idé för att världen fortsatt ska minnas Reinhold: under åren har de samlat på sig en hel del memorabilia. Och vart passar bättre med en permanent Reinhold-utställning än på hemmaplan.
– Det finns helt klart material till ett mini-museum på Husumgården, det skulle vara roligt att få till, säger Yvonne.
Reinhold Svensson avled mitt under en turné, 23 november 1968. Nu på fredag, 20 december, skulle han ha fyllt 100 år.
Kommer ni att fira dagen?
– Jag kommer att spela hans låtar, säger Lasse Sundqvist.
– Ja, på något sätt ska vi fira. Helt klart, säger Yvonne Häggström.

Har du memorabilia med Reinhold Svensson? Kontakta Ann-Marie Holmberg, Husumgården.

 

Publicerat