Sport & Fritid

Ny spårorganisation på Rutberget

Ledigheten mellan jul och nyår är inom räckhåll och många skidsugna är i vanlig ordning nyfikna på Rutberget.
– Blir det bra förutsättningar för längdskidåkning i mellandagarna så lovar vi att fixa spår, säger Johan Andersson från Nävertjäls Bygdegårdsförening.

Under en följd av år har Hägglunds Ski Team SK förtjänstfullt ansvarat för spårdragningen i området på och kring Rutberget. Nu har kommunen efter upphandling tecknat ett nytt avtal, vilket innebär att kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar för skötseln måndag till och med torsdag och Nävertjäls bygdegårdsförening fredag till söndag. 
Avtalet parterna emellan träder i kraft från och med årsskiftet, men om Fru Fortuna fixar flingor från skyn så kommer det spåras under mellandagarna.
– Rutbergsterrängen är ett fantastiskt område som lockar många entusiaster, så finns det snö fixar vi spåren redan då även om avtalet inte har hunnit träda i kraft, säger Johan Andersson.
Den totala spårlängden enkel väg uppgår till närmare två och en halv mil och i terrängen finns två raststugor. Hotell Rutberget, världens enda hotell som inte tillåter övernattning, sköts av föreningen Nola Motion samt Huggsjöstugan där föreningen IF ÖKA har fikaförsäljning vissa tider under vintersäsongen.
– Nu håller vi tummarna för att det blir en härlig skidvinter och vill passa på att tacka Hägglunds Ski Team för ett mycket bra arbete med Rutberget, säger Patrik Karlin på kommunens kultur- och fritidsförvaltning.
Det nya avtalet är treårigt och beträffande spårdragning och övrigt underhåll gäller uppdraget från första januari till sista april.
– Vi är glada över överenskommelsen och har många engagerade skid- och skoter-åkare i föreningen som är villiga att hjälpa till. Att vi verkar i området är så klart en praktisk fördel, säger Ann Holst, ordförande i Nävertjäls Bygdegårdsförening.

 

Publicerat