Du är här

2019-12-11 - Utställning
Foto: Håkan Nordström

Hallå där Waqar Hashem...

... som just nu visar en utställning på Arkenbiblioteket om demonstrationerna i sitt hemland Irak.

– Demonstrationerna är inne på tredje månaden och jag visar bilder som jag fått från släktingar. Bland annat hur folk skapat konst under den här tiden, hur kulturen är närvarande på Tahrirtorget i Bagdad. Jag vill också visa att kvinnor och män, äldre och yngre demonstrerar tillsammans, och hur skolbarn och studenter är inblandade i demonstrationerna, säger Waqar Hashem, SFI-lärare här i Örnsköldsvik som 1990 kom till Sverige efter att ha flytt Irak 1988.
– Det har aldrig hänt något liknande i Irak tidigare. Protesterade man mot regimen på min tid kunde man bli fängslad och dömd till döden. Nu demonstrerar folk mot regimen för att de vill bygga upp ett nytt land utan sekterism och korruption, ett land med möjlighet till ett bättre liv. Folk säger: ”vi vill bara ha ett normalt liv”.
Förutom regimkritiken ser Waqar att demonstrationerna fört med sig något helt annat.
– Sextrakasserier var tidigare väldigt vanligt men det har försvunnit i och med att män och kvinnor gör mer tillsammans under demonstrationerna, det är fantastiskt.
Utställningen på Arkenbiblioteket öppnades i måndags och har rubriken ”Jag vill ha ett land” – ett Irak som Waqar alltid drömt om att kunna återvända till.
– Nu börjar det kanske närma sig, min dröm kanske blir verklighet till sist.

 

Dela med dig av denna artikel på: