Du är här

2019-12-14 - Sport & Fritid
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Enkelt är genialt

Det är ett av fotbollstränaren Lars Lagerbäcks favorituttryck. Och Norges förbundskapten skulle förmodligen säga något liknande om ett tillsynes anspråkslöst vallaställ från Örnsköldsvik.
Att göra saker enkelt är genialt.

Örnsköldsvik har under många år varit en uppfinnarkommun. En rad innovationer, inte minst tekniska lösningar, har skapats i Nolaskogs och numera finns ö-vikstämplade nyskapelser även inom skidsporten. För en tid sedan berättade vi om rullskidorna signerade Anders Mannelqvist och Lars Törmä och nu om Bengt Nordströms och Niclas Gröns enkla, men geniala vallaställ. 
Historien tar sin början för cirka tio år sedan då idrottsläraren och skidmotionären Bengt Nordström upplevde svårigheterna att valla på fri hand utan tillgång till ett relativt stort och traditionellt vallaställ. Efter en del huvudbry skapade han två träklossar med halkskyddsduk för att hålla klossarna på plats mot underlaget.
– Med hjälp av dem gick det smidigt att preparera skidorna hemma, men även på andra ställen. De tar lite plats, är lätta att ta med och behöver inte skruvas fast i exempelvis en bordsskiva, säger Bengt och visar oss de vidareutvecklade klossarna i plast med en större och mindre siliconbeläggning.
För närmare två år sedan tog han kontakt med tränaren och skidprofilen Niclas Grön som inledningsvis var skeptisk.
– Men jag ändrade snabbt uppfattning. Idén var unik och en välkommen innovation i vallningsbranschen, säger Niclas som testat ”Easywaxer” med elitåkare och uteslutande fått positiva reaktioner. Förmodligen ingen produkt som kommer landa hos de etablerade landslagens stora vallateam, men har goda förutsättningar att bli populär bland enskilda skidåkare på alla nivåer.

Så goda att lokala producenter som Norco Plast, Edvardssons Trä och Eotech medverkar i produktionen och att Almi Företagspartner ställt sig positiva till bolagets inledande finansiering och affärsutveckling. Från och med årsskiftet är det nämligen tänkt att försäljningen ska dra i gång på allvar och enligt Bengt och Niclas handlar initiativet och engagemanget betydligt mer om kärleken till skidåkningen än att tjäna stora pengar på en uppfinning.
– Så är det absolut, men självklart skulle det vara jätteroligt om det blir en succé, säger Niclas som till och med kan sätta vallastället på bilens motorhuv med lyckat resultat. 
Tack vare friktion mot skidan och mot underlaget kombinerat med eget tryck ligger skidan stadigt fast.
– Ju mer man tar i desto stadigare sitter den, säger Bengt och berättar att de inom kort även kommer att lansera ett vallaställ anpassat för alpin skidåkning.
Han hyllar det lokala samarbetet.
– Det här är rakt igenom en ö-viksprodukt och förhoppningen är att det ska fortsätta att vara det. Vi som är inblandade har en nära och löpande kontakt, vilket är mycket värdefullt, säger Bengt och tillägger:
– Att få patent är i många fall avancerat och krångligt, men vårt vallaställ är åtminstone mönsterskyddat inom EU.

 

Dela med dig av denna artikel på: