Evenemang

Hela skolan för Musikhjälpen

Sex är inte ett vapen. Det är temat för Musikhjälpen 2019, Radiohjälpens riksomfattande insamling tillsammans med Sveriges Radio och SVT.
Runt om i landet genomförs insamlingar på olika sätt – Örnsköldsviks Folkhögskola viker lördag 14 december åt arrangemang i och utanför skolan, och även med aktiviteter på gågatan i centrum.

Sexuellt våld finns i krig och konflikter världen över. Människor i alla åldrar utsätts för våldtäkter, sexuell tortyr och tvingas in i prostitution och tvångsäktenskap. Överlevare lämnas med livslånga skador, trauman och stigman – samtidigt som många förövare går ostraffade.
Musikhjälpen 2019 är en bred manifestation mot sexuellt våld, något som Örnsköldsviks Folkhögskola ställer sig bakom. Hela skolan, både elever och personal i samtliga kurser deltar vid insamlingen nu på lördag.
– Vi har bland annat en julmarknad med loppis och flera klasser har försäljning där alla intäkter går till Musikhjälpen, berättar Lykke Backer Östman, deltagarassistent hos kursen Världens kvinnor.
Elever i Allmänna kursen erbjuder hembakat, glögg och julpyssel; Världens kvinnor står för kanelbullar och mjuk lyxpepparkaka; Hälsocoach-eleverna säljer energy bars och raw dadelbollar; Naturguiderna steker kol-bullar i Rådhusparken och erbjuder kokkaffe på Storgatan.
– Vi har också café inne i Rådhuset, Världens kvinnor har bakat och eleverna i etableringskursen för nyanlända sköter cafét, fortsätter Lykke. Kulturskaparna kommer att läsa sina egna dikter, teatereleverna ger scener ur Romeo och Julia och tre deltagare från Världens kvinnor visar thailändsk dans. Dessutom får man prova på att göra upp eld med eldstål och testa på Poi – eldshow utan eld – med Naturguiderna.
Dagen innehåller också ett föredrag av folkhögskolans administratör Nina Felt, som berättar om sitt volontärsarbete med syriska flyktingar i Turkiet.
– Jag har varit med och startat ett kvinnocenter i Reyhanli, alldeles på gränsen mot Syrien. Där hjälper vi till med boende för kvinnor med krigsskador och allvarliga sjukdomar. Vi hjälper dem att ta sig till och från sjukhuset, ser till att de får mat och annat de behöver, säger Nina som gjort ett tiotal besök i området de senaste åren.
– Jag åker tre gånger om året och det är samma elände där varje gång jag kommer. Hela staden är full av skadade människor, amputerade och brännskadade. Reyhanli är egentligen en liten sömnig turkisk gränsstad men nu finns hundratusentals flyktingar i provinsen. Vi har plats för 25 personer på kvinnocentret och just nu är det 16 kvinnor och 6 barn där, berättar Nina.
Folkhögskolans insamling till förmån för Musikhjälpen pågår mellan 11 och 15, nu på lördag 14 december alltså.

 

Publicerat