Du är här

2019-11-30 - Nyheter/Reportage

Mat utan mellanhänder

Intresset för närproducerad mat är stort och nu har Örnsköldsvik fått en egen REKO-ring, en öppen grupp på Facebook där matproducenterna beskriver sig själva och sin produktion och där konsumenterna gör sin beställning direkt till producenten. Vid ett gemensamt datum, på en förutbestämd plats, sker sedan utlämningen av beställda varor. Ansvaret för att följa lagar om livsmedel och skatt ligger hos producenten.

– REKO-ringen blir ett stöd för lokala producenter och gör det möjligt att köpa schyst mat utan mellanhänder, säger initiativtagarna Maria Engelbrektsson och Victoria Pulsford. Det här är en plattform som gynnar relationshandel, ett nytt och enligt oss viktigt begrepp i bygget av ett hållbart samhälle.
Hushållningssällskapet har fått i uppdrag av Jordbruksverket att främja uppstarten av och informera om REKO-ringar och de beskriver fenomenet som en folkrörelse. Facebookgruppen i Örnsköldsvik har i dag mer än 200 medlemmar som kan se fram emot nästa utlämningstillfälle som är torsdag 5 december. 

 

Dela med dig av denna artikel på: