Du är här

2019-11-27 - Nyheter/Reportage
  • Elever i lågstadiet sponsras med den prisbelönade ”Snällkalendern” som årligen inbringar pengar till Friends för förebyggande arbete mot mobbning bland barn och unga.
  • Bakersta raden (fv): Ulla Tällström, Sparbanksstiftelsen Norrland, Frida Anundsson och Michael Lindroth, Swedbank, Åsa Söderqvist, förskolelärare och Lena Eriksson, klasslärare med sina elever i 1B, Alneskolan: tredje raden (fv); Harry Selling, Sven Vigren, Oskar Andersson, Livia Persson, Tove Svensson, Agnes Nyström, Harry Gidlund; andra raden (fv): Eric Karlsson, Lova Ödling, Elli Roos, Moa Nilsson, Ester Nah Backman, Norah Arnstigen Edstrand; längst fram (fv): Agnes Lindroth, Thilde Branthsson, Teodor Anderhag, Harry Melander, Vilmer Nilsson.

"Ge istället för att få"

Med årets snällkalender sprids snällhet varje dag fram till jul. Barnen i 1B på Alneskolan har i dagarna tagit emot en av 250 klasskalendrar när Swedbank och Sparbanksstiftelsen Norrland var där för att dela ut en Snällkalender som uppmuntrar till en kedja av omtanke.

 – Det är viktigt för oss att motverka utanförskap och mobbning. Vi arbetar mycket med samhällsengagemang, och lokalt vill vi öka kännedomen om organisationen Friends och hjälpa till att prata om värdegrunder och värdering i skolan, säger kontorschefen Frida Anundsson för Swedbank, huvudpartner till Friends.

Klass ett till tre i Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik får ta emot snällkalendrar gratis, något som annars säljs via Friends och lokala butiker där överskottet går till organisationen. Kalendrarnas uppgift är att sprida goda gärningar. Friends står bakom kalendern som en del i kampen mot mobbning där de uppger att 60 000 barn i Sverige utsätts varje år. 

Sponsringen av kalendrarna till skolorna görs av Swedbank tillsammans med Sparbanksstiftelsen Norrland för att bidra till samhällsnytta och en positiv samhällsutveckling, säger Ulla Tällström, styrelseledamot i stiftelsen.

– Det här kommer att öka medvetenheten om hur man är en bra kompis. Det ger tyngd åt värdegrundsarbetet för barnen, de ser att vuxna engagerar sig när banken och tidningen är med och uppmärksammar det här, säger Åsa Söderqvist, förskolelärare.

Självkänsla, empati och förståelse är teman som är i fokus i ett extramaterial som skolan får ta del av genom nedladdning på internet.
– Vi kommer att arbeta med materialet genom att tala om att alla är unika och lika mycket värda. Barnen får fundera över vad som är unikt med dem själva. Det är bra för barnen att uppmuntras till att till exempel våga läsa även när de inte kan läsa flytande. Värdegrundsarbete jobbar vi med varje dag i skolan, och det genomsyrar hela verksamheten med en röd tråd. En kalender är fängslande för barn och de har något att se fram emot, tillägger Lena Eriksson, klasslärare.

 

Dela med dig av denna artikel på: