Nyheter/Reportage

Fel slut på festen

Det finns roligare sätt att avsluta en festkväll än att sova ruset av sig i en fyllecell. Har du hamnat där är det enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB. Du har blivit ”lobbad” med bedömningen att du inte kan ta hand om dig själv, eller utgör en fara för dig själv eller för andra.

– LOB är en vårdlag och för den som är så pass berusad är en fyllecell ett bättre alternativ än att bli lämnad ensam utomhus, säger Jessica Bast Viklund, gruppchef för stöd/service hos Polisen i Örnsköldsvik. 
Det är polispatrullen på plats som gör en första bedömning om du behöver omhändertas. Går det att få kontakt med målsman eller anhörig skjutsas du hem men när det inte går är det polisstationen som gäller. Där gör en överordnad polis ytterligare en prövning innan du blir inlåst. 
­– Den som är under 18 år låser vi bara in om det behövs för att personen är jättebråkig och vid minsta misstanke om sjukdom, skador eller vårdbehov kör vi direkt till sjukhuset i stället. 
På polisstationen i Örnsköldsvik finns sju fylleceller och det är ingen hotellstandard det handlar om direkt. Bakom dubbla dörrar väntar ett smalt rum där en galonmadrass ligger direkt på golvet. Det finns en vattenkran infälld i väggen och en larmknapp. Ett hål längst ner på väggen i rummets ena ände skvallrar om att det är grovrengöring som gäller när besökaren lämnat rummet. Personer som är våldsamma och stökiga blir inte utsläppta för toalettbesök utan får göra det som behövs inne i rummet.
Omhändertagandet enligt LOB sker under sekretess och det händer att anhöriga, som saknar en person som befinner sig i fyllecell, hör av sig till stationen. 
– Vi får inte säga om personen i fråga befinner sig här eller inte men är den omhändertagne kontaktbar kan vi fråga om vi får meddela anhöriga. När det gäller ungdomar kontaktar vi alltid målsman, förklarar Jessica.
Längre än åtta timmar får du inte hållas instängd och när det bedöms lämpligt släpps du ut. Två arrestvakter finns på plats för att bevaka dig och andra intagna.
– När personen nyktrat till och ska släppas har vi alltid ett samtal där vi förklarar vad som har hänt, eftersom de flesta inte kommer ihåg, säger Jessica. Enligt 7 § i LOB erbjuds alla hjälp och vård via socialtjänsten men vi gör även en individuell bedömning om anmälan till socialtjänst oavsett personens vilja och ungdomar under 18 rapporteras alltid dit.

Antalet omhändertaganden enligt LOB i Örnsköldsvik har generellt minskat de senaste åren. Från runt 500 per år till 250-300. De vanligaste lobbarna sker på helgkvällar och vid större evenemang ser man alltid en ökning.
Vilka följder väntar för den som lobbas?
– Det registreras inte i belastningsregistret men alla omhändertaganden enligt LOB rapporteras till Transportstyrelsen så det kan påverka möjligheten att få körkortstillstånd för moped, snöskoter och bil. Om du redan har körkort kan upprepade omhändertaganden leda till indraget körkort trots att du inte kört bil påverkad. Även vapenlicens och rätten att inneha vapen kan ifrågasättas.

Publicerat