Du är här

2019-11-25 - Samhälle

En vecka fri från våld

Under ”En vecka fri från våld” uppmärksammar Kvinnojouren i Örnsköldsvik det dödliga våldet mot kvinnor och de 22 kvinnor i Sverige som dödades av män under 2018. Det med en ljusmanifestation idag måndag 25 november klockan 17.30, med samling på Stora torget i Örnsköldsvik.

– 2017 dödades tio kvinnor. Man blir mållös, det är alltså mer än en fördubbling. Vi vet inte hur 2019 ser ut än men tyvärr tror jag att det kommer bli fler, säger Mickaela Lundin, ideellt verksam på Kvinnojouren i Örnsköldsvik som under fjolåret periodvis haft sammanlagt 15 kvinnor och elva barn boende hos sig.
Kvinnor, berättar hon, lever som farligast precis efter att ha lämnat ett förhållande.
– Det är ett samhällsproblem att någon anser sig ha en form av äganderätt över någon annan; ”får inte jag henne, ska ingen annan få det heller”, är det klassiska tänket. Vi har mycket att vinna på att säga ifrån, att som medmänniska säga ”ursäkta, jag tycker inte det är okej det du gör nu”, i stället för att gå vidare om man ser någon som blir knuffad och skälld på.
 Kvinnojouren kan nås på telefon 070-270 00 66 mellan 07.00-23.00.
– Många ringer för att få prata och berätta. Är det någon som säger ”jag måste härifrån – nu”, då försöker vi alltid fixa det i mån av plats, säger Mickaela Lundin.

Under veckan, fredag 29/11 klockan 18 på Örnsköldsviks församlingshem, föreläser också Ullakarin Nyberg, suicidforskare och överläkare vid Norra Stockholms psykiatri, med ”Att mötas i det svåra – en föreläsning om sorg och gemenskap”, ett arrangemang av Kvinnojouren och Svenska kyrkan.

 

Dela med dig av denna artikel på: