Nyheter/Reportage

Martin är världsmästare

Ett härligt foto av en grön havssköldpadda, taget under ett dyk vid Teneriffa, gjorde Martin Hanell till världsmästare i undervattensfoto. En titel som han delar med sin sambo Sara Karlsson eftersom tävlingen genomförs i par – fotograf och assisten/modell.

Martin Hanell från Köpmanholmen fick en hel del uppmärksamhet sommaren 2017 då han som frivillig sjöräddare lyckades rädda livet på en 16-årig flicka som satt fast under en kapsejsad båt i Örnsköldsviks skärgård. Martins insats gjorde att han fick priset Årets Västernorrlänning, framröstad av P4 Västernorrlands lyssnare, och dessutom utsåg lokala Brottsförebyggande rådet honom till Årets hjälte.
Nu har Martin prisats igen, även den här gången för aktiviteter under vatten. När VM i undervattensfoto avgjordes på Teneriffa i september knep han guldet i klassen vidvinkel med sitt foto på en grön havssköldpadda.
– Väldigt roligt, säger Martin som tillsammans med sambon Sara deltog i VM för första gången.
– Det är lång väg dit, först måste man placera sig bra under två svenska mästerskap och två nordiska mästerskap. Sedan är det Svenska Sportdykarförbundet som väljer ut deltagarna till VM.
Man tävlar alltid i par – en fotograf och en assistent/modell.
– Att min assistent dessutom är min sambo gör ju saken mycket bättre, säger Martin och ler.
Varje deltagande land får ha max två lag och för Sverige blev VM på Teneriffa det mest framgångsrika någonsin.
– Sverige har plockat hem medaljer tidigare men den totala poängen i år är den bästa.
Ett guld till Martin och Sara alltså, och ett silver till Sveriges andra lag som kom trea men i efterhand blev tilldelat silvermedaljen på grund av att det lag som först hamnade tvåa diskades några dagar senare. 

I VM tävlar man i fem olika kategorier: vidvinkel med modell, vidvinkel utan modell, närbild, fiskporträtt och tävlingens tema som i år var broskfiskar. Världsmästare koras i varje kategori och Martin berättar att han och Sara lyckades komma topp tio i alla grenar. 
Totalt blev Sverige, med sina två lag, fjärde bästa nation. En stark prestation med tanke på att VM lockade hela 93 lag från länder världen över, med många välkända undervattensfotografer som deltagare.
De tävlande har fyra dyk på vardera 90 minuter på sig, under två dagar, för att lösa de fem kategorierna.
– Jag har alltid en plan innan dyken, men den brukar alltid fallera om jag ska vara ärlig. Det gäller att snyta fram kreativitet under tidspress, naturen ger inga garantier – och man måste ha egen studio med sig under vattnet eftersom det är dåligt med ljus. Om man ska jämföra med vanlig fotografering så kan man tänka sig att stå på ett ben, sedan på tå, och därefter ta bilder, förklarar Martin.
Att gå över den utsatta tiden på 90 minuter innebär diskning, och det finns även andra tuffa regler. Under de fyra tävlingsdyken har deltagarna 250 exponeringar på sig att ta sina tävlingsbilder, och man får inte radera någon fil innan minneskorten lämnas in. Ingenting får göras med de tagna bilderna när man lämnat vattenytan. 
– Det gäller att inte missa exponeringen, man får ingen extra chans att åtgärda eventuella fel.

Martin är inte bara en erkänt skicklig fotograf, han är också en rutinerad fritidsdykare och han tillbringar i runda slängar 100 timmar under vatten varje år.
– Jag dyker gärna i Norge, där finns världens bästa kallvattensdyk. Röda Havet är också ett favoritställe, där finns en stor marin mångfald med otroliga koraller. Men jag dyker också mycket här hemma, man ska inte underskatta de dykvatten vi har här.
Nu väntar nästa stora tävling för Martin; Underwater Photographer of the Year 2020, som avgörs på vårkanten. 
– Det är undervattensfotograferingens ”Super Bowl”, det ser jag fram emot.
Några nya dyk krävs inte, i stället gäller det att skicka in foton till tävlingen.
– Jag har en bild som jag tror på, men den kan jag inte visa här – än.

 

Publicerat