Du är här

2019-11-02 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Nya Skyttis tillverkas i Ö-vik

Sedan de båda skidentusiasterna Anders Mannelqvist och Lars Törmä lanserade Klubbskidan för två år sedan har försäljningen snurrat på över förväntan. Nu har företagsduon tagit fram en ny skaterullskida – helt lokalproducerad.
– Det finns jättemycket kunskap här i Örnsköldsvik, säger Anders.

Klubbskidan, framtagen av de före detta elitskidåkarna Anders Mannelqvist och Lars Törmä, har funnits på marknaden sedan 2017. Företagets grundidé är att erbjuda rullskidor av hög kvalité till en lägre kostnad genom att kapa distributionskedjans mellanhänder och låta skidföreningar stå för distribution och försäljning. Så här två år senare har det visat sig lyckat. 
– Klubbskidan har mottagits mycket väl av klubbarna, det är så klart väldigt roligt, säger en nöjd Lars Törmä som tillsammans med sin kollega Anders Mannelqvist sköter hela ruljangsen i företaget High Coast Rollerski; från produktutformning till förbindelse med producenterna i Asien.
Nu går Klubbskidan ett steg längre genom att lansera en Ö-viksproducerad skaterullskida med det lokalt klingande namnet ”Skyttis”; en snabbsvängd, lätt aluminiumskida med låg balanspunkt.
– Många rullskidor är raka men vi har noga provat fram vilken böj som gör att skidan känns följsam, får en sänkt balanspunkt och därmed blir mer stabil, förklarar Anders. 

Uppdraget att fabricera den har gått till Jan-Olof Tideman på företaget Tools Tideman AB som sysselsätter sig med tillverkning av maskinkomponenter, verktyg och prototyper. 
– Det är kul med nya idéer, det säger jag gärna ja tack till. Idén med en lokalproducerad skida tycker jag är väldigt bra, lokala företagare borde alltid tillfrågas först – det finns så mycket tillverkningsindustri här och så slipper man ju transportkostnader, säger Jan-Olof.
Anders håller med:
– Produktutvecklingen går också mycket smidigare. Det finns så många duktiga och kluriga entreprenörer i Ö-vik, vi skulle gärna vilja tillverka allt lokalt men just nu sitter det i kostnaderna.
Fortfarande är företaget ett sidoprojekt; stänkskärmar, hjul och bindning skruvar Anders och Lars själva fast.
– Men vår ambition är att kunna leva på det här och så småningom anställa, säger Lars Törmä. 

 

Dela med dig av denna artikel på: