Du är här

2019-10-26 - Nyheter/Reportage
Foto: Håkan Nordström

Snowbike ­– från motorcykel till snöskoter

En enduromotorcykel som plötsligt blir en laglig snöskoter. För Andreas Byström i Komnäs och hans företag; Brutalteknik, tillhör det vardagen och han märker en ständigt ökad efterfrågan. Inte minst när det gäller reservdelar.

Brutalteknik är tillverkare av banddrivna endurohojar för vinterförhållanden. Med bandsatsen Onetrack gör företaget om motorcyklar till potenta snöfordon.
Närmare sju år har gått sedan tankarna för första gången väcktes att med bygga om motorcyklar till just snöskotrar. Tre år senare bildade Andreas Byström och kompisen Erik Olsson företaget Brutalteknik AB och i dag är bolaget officiell tillverkare av typgodkända så kallade snowbikes. Företaget levererar närmare 15 nya snowbikes varje år och det är framför allt enduroåkarna som visat intresse av att köra på snö.
– Hittills har intresset från redan frälsta skoteråkare varit ganska svalt. Det är främst motorcyklister som är intresserade och för att skapa långsiktighet skulle ett samarbetsavtal med en tillverkare som KTM naturligtvis vara ett drömscenario, säger Andreas Byström.

Att montera en bandsats och en skida på en enduro- eller crossmotorcyel är långt ifrån någon ny företeelse. Det har förekommit länge, inte minst i USA, men svårigheterna har varit att få fordonet lagligt att köra och försäkra. Men den bedriften har alltså ö-viksföretaget Brutalteknik sedan tre år tillbaka lyckats med och nu är lagerhållningen av reservdelar en nyckelfaktor i verksamheten.
– Det handlar om att har rätt grejer och kunna leverera i tid. Reservdelssidan har vuxit ganska mycket de senaste åren, berättar Andreas som tillbringar de flesta vardagskvällarna i det välsorterade garaget. 
Sällan stänger han dörren före klockan 21.00.
– Så är det. Men det skulle aldrig fungera om det inte fanns ett stort intresse från hela familjen.

Enligt Andreas finns det i dagsläget två sorters snowbikes-ägare. De som väljer att ha två maskiner i garaget; en med bandsats för vinterkörning och en traditionell tvåhjuling samt de som njuter av en eller ett par timmar att ställa om motorcykeln till snowbike eller tvärt om.
Och nu när temperaturen sjunker och snöflingorna gör sig påminda hör fler och fler av sig.
– Ja, det märks att en ny snösäsong är på ingång, säger Andreas Byström.

 

Dela med dig av denna artikel på: