Utställning

Rooted in silence

Känslan att se en valborgsmässoeld brinna, eller minnen från besök i japanska zenträdgårdar. Det är sådant som inspirerar konstnären Maev Lenaghan. 12 oktober har hon vernissage för sin utställning ”Rooted in silence” på Galleri Lokomotiv.

Maev Lenaghan, ursprungligen från Dublin men numera bosatt i Stockholm, tilldelades ÖKKV:s Grafikstipendium 2018. Ett stipendium som Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad delar ut tillsammans med Örnsköldsviks kommun och som består av 15 000 kronor samt en månads fri tillgång till grafikverkstaden i Kulturfabriken. Stipendiaten får också ställa ut i Galleri Lokomotiv och nu är det alltså dags för Maev Lenaghan, som för övrigt fyller 40 år i december.
Lenaghan visar upp träsnitt, linosnitt och konstnärsböcker och hon berättar att hennes verk beskriver minnen från att vara fascinerad av något. Som att se en eld brinna på Valborg, att observera nakna trädrötter eller att besöka japanska zenträdgårdar.
– Jag vill få till en balans av linjer, färg, tomhet och rörelse för att skapa en sorts energi som återspeglar upplevelser som är outtalade, förklarar Lenaghan. Människor interagerar med naturen på många olika sätt och en del av mitt arbete som konstnär är processen att destillera min egen – och andras – relation till naturen.
Utställningen har vernissage lördag 12 oktober 12.00-15.00 och den visas därefter fram till och med 1 november. ÖKKV har för övrigt också utsett årets grafikstipendiat som blev Lisa Holmgren, född 1985 och bosatt i Göteborg.

 

Publicerat