Nöje & kultur

”Den onde Trollkarlen” på bokmässan

Han var där; Jimmy Sjökvist med familj på Bokmässan i Göteborg. Domsjöpajken och numera sidensjöbon efter utflykt till bland annat Göteborg i 15 år. 2008 flyttade han hem med familjen. I Sidensjö träffade han en ”domsjöjänta” och det var Emma som inspirerade Jimmy att skriva ner historien och hon är även med i den. Där spelar hon draktämjerskan Timonje.

Varför började Jimmy skriva? 
Det började med att han tillsammans med barnen Nova och Arthur fantiserade fram en berättelse på kvällarna med gosedjur.  Alla fantasidjur hade magiska egenskaper.  Berättelserna hämtar inspiration från olika mytologier. Djuren, drakarna, katterna, hundar, hästar, ja det finns till och med pinnar i den tunga skogen, som lever ett fantastiskt liv, allt är möjligt och får namn från olika språk. En ond trollkarl, Osil, är grym med katterna och vill använda dem för att utföra en hemsk trollformel.
Nej, nu berättar jag inget mer om innehållet. Ni måste läsa själva. Jag är helt gripen av berättelsen, fantasy är en ny värld. Melvin, 9, har döpt sina husdjur efter karaktärerna i boken och tjatar ivrigt på Jimmy: 
– När kommer nästa bok?
– Den är redan på gång, svarar han.
Jimmy Sjökvist jobbar heltid med att coacha arbetslösa. I ett företag som Arbetsförmedlingen nyligen konstaterat är bäst i Sverige på att coacha arbetslösa som står långt från arbetsmarknaden. 
Jimmy skriver i sin lilla garderob som han gjort om till skrivarstuga. Tre-fyra timmar i sträck brukar det kunna bli då han väl tar sig tid att skriva.
Familjen Sjökvist har material till tio böcker och författaren har ett detaljrikt skrivspråk. Jimmy säger att han bland andra influerats av Stephen King vars ordspråk är ”Show not tell”.
10 procent av överskottet från boken går till Hoppets Stjärna och hjälpen går direkt till behövande barn. 
Varför skriver du? 
– Om någon enda mår bättre av att läsa boken och känner sig bättre till mods så blir jag riktigt nöjd, säger Jimmy Sjökvist och berättar om det mantra som barnen tagit efter; ”det är bättre att leka med varandra än att leka mot varandra.”
Efter intervjun flockas många besökare vid familjens monter. 

Text av Katarina Wiklund

 

Publicerat