Modo Hockey

Modos prestigevärvning

När meriterade landslagsbacken Sofia Engström, 31, skrev på för Modo Hockey var det många som höjde på ögonbrynen.
– För mig var ambitionsnivån viktig och här känner jag att jag fortfarande kan utvecklas, säger hon.

Det är vardag och strax efter lunch i Örnsköldsvik då vi träffar Sofia i Fjällräven Center. En glad och mycket tillmötesgående tjej som redan verkar stortrivas i Örnsköldsvik.
– Ja, det känns jättebra. Jag trivs med laget och klubben har så här långt uppfyllt mina förväntningar. Det är till och med över förväntningarna, säger landslags-backen och fortsätter:
– Jämfört med Leksand känns det nästan som jag har flyttat till en storstad och ö-viksborna är verkligen trevliga och snälla. Dessutom gillar jag dialekten.
Hon är i Örnsköldsvik och i Modo för att ta ytterligare steg i karriären och efter två inledande förluster på bortaplan, mot Luleå respektive SDE, är det dags för dubbelmöte till helgen hemma mot Göteborg. Då ska hemmalaget visa att ambitionerna om att vara ett topplag stämmer in med verklig-heten och att nyförvärvet från Leksand blir en stor tillgång i vinter.
– Det är en spelare som håller absolut högsta klass och i mitt tycke en av Sveriges absolut bästa backar, säger modotränaren Björn Edlund.
I ett ungt lag som Modos betyder hennes rutin extra mycket och hennes rörlighet, tack vare bra skridskoåkning, är en av nycklarna till framgång. Likt många talangfulla tjejer hockeyfostrades hon bland pojkar fram till 15-16-årsåldern och som ensam tjej bland nio bröder fick hon tidigt lära sig att åka skridskor i högt tempo.
Nu är det bara hon i syskonskaran som fortfarande är aktiv.
– Hemma i Surahammar var det en profil som sa; ”Nio bröder och en hockeyspelare”, berättar Sofia och skrattar.
Hon har inget annat för ögonen än att bidra till att Modo Hockey får en lång och framgångsrik säsong, behålla landslags-platsen i damkronorna och se till att landslaget blixtrande snabbt tar sig tillbaka till A-gruppen.
– Jag vill fortfarande ge ishockeyn en rejäl chans så det där med att bilda familj och skaffa barn får komma senare. Förhoppningsvis hinner jag med det framöver, fortsätter Sofia med ett leende.
Hon anser att laget har kvaliteterna som behövs för att tillhöra toppen och att frånvaron av en storstjärna inte behöver vara negativ.
– Vi är mer som en lagmaskin och ett kollektiv, vilket vi redan visat. Nu gäller det att börja vinna också, säger den assisterande lagkaptenen.
Förhoppningsvis sker det till helgen då Göteborg står för motståndet såväl lördag som söndag.
– Sofia har en oerhört hög nivå i sig och håller den nivån jämn. Det är en klassback rakt igenom, säger tränaren och sportchefen Björn Edlund.

Sofia Engström
Ålder: 31 år.
Bor: Delar lägenhet i centrala Örnsköldsvik med lagkompisen Gracen Hirschy.
Position: Back.
Klubbar: Surahammar, Örebro, Västerås, Leksand.
Meriter: 35 A-landskamper, 333 SDHL-matcher.
Aktuell: Ny backklippa i Modo Hockey.

 

Publicerat