Evenemang

Musikteater för alla åldrar

Kaino var bara fyra och ett halvt år när hon kom till Sverige för att komma undan kriget som härjade i Finland. Det hände för länge sedan men historien är fortfarande högaktuell. Söndag 6 oktober visas musikteatern ”Kainos Sång” på Folkan Teater.

Kaino står på båten som ska ta henne och hennes två yngre bröder, Arvo och Mauno, från det krigsdrabbade Finland till landet fullt av sockerdricka, Sverige! 
Mammas ord ekar i hennes huvud: ”En sak måste du komma ihåg, Kaino! Ni måste hålla ihop. Du måste vara en duktig flicka!
Historien börjar för över 70 år sedan, men är fortfarande brännande aktuell. Kaino var en av de 72 000 finska ensamkommande flyktingbarn som anlände till Sverige under andra världskriget. Vi får följa hennes väg genom flyktingförläggningar, fosterfamiljer och in i det svåra, till en början obegripliga svenska språket. 
Kainos Sång har producerats och framförs av Skottes Musikteater i Gävle, en av landets äldsta fria teatergrupper. Till toner från kantele, dragspel och klarinett får vi höra den verklighetsbaserade berättelsen om Kaino. Föreställningen rekommenderas från lägst 6 års ålder.
Lokal arrangör är Örnsköldsviks Riks-teaterförening i samarbete med Örnsköldsviks Finska Förening.

 

Publicerat