Du är här

2019-09-23 - Skola & utbildning

Dags igen för Vetenskapsveckan

Under vecka 39 så återkommer Vetenskapsveckan i Örnsköldsvik tillsammans med vetenskapsfestivalen ForskarFredag.

Under hela vecka 39 finns det aktiviteter med fokus på vetenskap planerade i Örnsköldsvik. Bland annat så kommer gymnasieelever få lyssna på forskare inom kriminologi, hälsa och psykologi. KomTek arrangerar aktiviteter för förskolan och för årskurs 1-6 så kommer det finnas vetenskaps-quiz på folkbiblioteken. 

Det finns även två föreläsningar planerade för allmänheten där det är först till kvarn som gäller om man vill vara med och lyssna:

Klara Johansson "Vikten av en faktabaserad världsbild"
Klara är Forskare på Umeå universitet och som tidigare jobbat på Gapminder med bla. Hans Rosling berättar om vikten av en faktabaserad världsbild och varför vi människor gärna tror på saker som inte stämmer med fakta (logiska felslut). Fritt inträde, lättare förtäring erbjuds.
Tid: 26 september kl 12.00
Plats: Flygeln, Torggatan 10
Arrangör: Rise/Processum

Stig-Olof Holm " Hållbar utveckling- vad menas med det?"
Stig-Olof är Lektor vid Inst för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå universitet. Han undervisar inom olika områden som till exempel Ekologi, Hållbart skogsbruk, Viltbiolog och Fjällekologi. Han har även ett stort intresse för Naturguidning, lantbruk och djurskydd. Fritt inträde.
Tid: 28 september kl 13.00
Plats: Café UH
Arrangör: Studieförbundet BILDA, Örnsköldsvik

27 september så återkommer ForskarFredag, en vetenskapsfestival som hålls varje år under den sista fredagen i september. Under fredagen presenteras det första resultatet från Stjärnförsöket 2019, ett massexperiment som går ut på att räkna antalet stjärnor som man kan se i himlen för att hjälpa till att mäta ljusföroreningar i området. Massexperimentet fortsätter fram till februari 2020 och vem som helst kan delta. Du kan klicka här för att få mer information.

Läs mer på Örnsköldsviks kommuns hemsida.

Dela med dig av denna artikel på: