Nyheter/Reportage

Elflygplan testas i Örnsköldsvik

Snart så ska ett svensktillverkad elflygplan testas på Örnsköldsviks flygplats. Målet är att elflygplan ska trafikera regionala sträckor, skriver Svt.

Elflygplanet som testas på Örnsköldsvik flygplats är ett litet plan som kan transportera två passagerare och en last på 200 kg. Det har en räckvidd på 40 mil i en hastighet av 450 km/h, kan starta och landa vertikalt som en helikopter och kan även fjärrstyras från en pilot på marken eller styras autonomt, det vill säga styra sig självt, utifrån ett förprogrammerat mönster.
– Det finns inget annat flygplan i världen som kan det och det är på väg hit till Örnsköldsvik, säger Björn Wahlström, chef över forskning och innovation på Luftfartsverket, till Svt.

Testet med det lilla flygplanet är det första i vad som tros kommer bli en viktig roll i framtidens regionaltransportarbete. Redan inom några år så hoppas man att eldrivna flygplan för 19 passagerare kommer att vara i trafik. Men innan något större transportarbete blir en framtid så hoppas man att det lilla flygplanet ska kunna assistera blåljusverksamheter och andra samhällsnytiga funktioner, till exempel genom snabb och enkel leverans av prover.

Källa: Svt.se

 

Publicerat