Du är här

2019-09-10 - Näringsliv

Jobbprognosen för norra Sverige allt starkare

Jobbprognosen för norra Sverige växer sig allt starkare. Antalet arbetsgivare som tror att sysselsättningstrenden kommer att växa ökar med sex procentenheter, enligt ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.

I våras så låg jobbprognosen för norra Sverige på +15 procent, vilket innebar att femton procent av arbetsgivarna trodde att antalet personer ute i sysselsättning skulle öka. I den senaste barometern svarar +21 procent av arbetsgivarna att de tror att sysselsättningarna kommer att öka under det fjärde kvartalet 2019, en ökning med 6 procentenheter jämfört med i våras.
– Samtidigt som arbetsgivarna i norra Sverige förväntar sig skapa många fler jobbtillfällen under hösten går två tredjedelar av svenskarna i tankarna på att byta jobb. Det är verkligen arbetstagarnas marknad. När det finns många jobb att välja på betyder det också att många företag behöver tänka nytt, både kring hur man rekryterar och behåller sina anställda, säger Per Johansson, vd för Experis i Sverige, en del av ManpowerGroup, i ett pressmeddelande.

Jämfört med övriga regioner i landet så är jobbprognosen för norra Sverige den starkaste, med Stockholm- och Uppsalaregionen som den näst starkaste. Sysselsättningstrenden som helhet för landet ligger på +10 procent.

Svenska regioners jobbprognoser

  • Norra Sverige, +21 procent
  • Stockholm- och Uppsalaregionen, +16 procent
  • Östra Götaland, +5 procent
  • Skåne och Blekinge län, +4 procent
  • Västra Götaland och Hallands län, +3 procent
  • Mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), +2 procent
 
Dela med dig av denna artikel på: