Du är här

2019-09-07 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Privat
  • Foto: Privat

Stefan tog emot Kristallen

Den har streamats över 4,5 miljoner timmar, en siffra som fortfarande stiger. I helgen prisades slow tv-satsningen ”Den stora älgvandringen” under Kristallengalan.
– Det känns fullständigt ofattbart, säger Stefan Edlund, född och uppvuxen i Köpmanholmen och programmets producent.

Tv-priset Kristallen i kategorin ”Årets nyskapande/förnyare” gick förra söndagen till programmet ”Den stora älgvandringen”, i vars team Stefan Edlund, uppväxt i Köpmanholmen, figurerat som producent. Med hjälp av 22 fjärrstyrda kameror och över 10 000 meter kabel, såg han tillsammans med sina kollegor till att tv-tittarna kunde följa älgarnas vandring mot betesmarkerna genom Kullberg utanför Junsele; vilket för många uppenbarligen blev till en fängslande upplevelse  – programmet är ett av de mest sedda på SVT Play och fortsätter att locka tittare.
– SVT var djärva att satsa på idén som vi på naturredaktionen i Umeå jobbade fram. Att bara slänga ut kameror i skogen, utan musik eller kommentator, för att sedan bara vänta och se vad som hände, det var en chanstagning. Men vi märkte fort att prakten i naturen, hur levande den är när isflak lossnar och sjöfåglar kommer, gick hem minst lika bra som älgarna, säger Stefan Edlund som först spenderade en vecka i skogen med egenbyggda bilbatterier till kamerorna, för att spela in vad som senare skulle presenteras som programförslag. 
Själv har han sett varje inspelad minut av det färdiga programmet. 
– Jag har sett allt, över 450 timmars material. Jag jobbade i princip dygnets alla timmar, valde ut och klippte ned till delar. Vi kom älgarna mycket nära. Att se hur de fungerar i grupp var väldigt fascinerande, vanligen är de ju ensamvandrare. De är lättretliga, precis som vi, skrattar Stefan.

Att programmet skulle tas emot så väl säger han sig aldrig kunnat drömma om.
– Nej, varför det blev så populärt, det är verkligen tiotusenkronorsfrågan. Men nu i efterhand tror jag så här: någonstans behöver vi hitta ett lugn i vardagen. Det är ett tufft tempo och ett högt mediabrus. Och så kommer vi med detta program, med fågelkvitter och fantastiska naturbilder, som på ett sätt har fungerat som en levande tavla. Man tittar inte på det aktivt, utan det finns på väggen och skänker lugn och ro. Jag vet att det varit särskilt uppskattat på sjukhus, hos tandläkare och skolmatsalar – där folk har väntat i kö. Där har stämningen blivit mycket lugnare.
Under Kristallengalan var det Stefan som fick representera programmet och det team som ligger bakom. 
– Vi kände att vi var en jättestark kandidat och var inställda på att vi skulle vinna. Så jag var väldigt förberedd men blev ändå chockad när de ropade upp våra namn. Då insåg jag att jag skulle tala inför inför hela Sveriges tv-elit. ”Hej, jag heter Stefan och jag kommer från Köpmanholmen...” Jag måste erkänna att delar av talet är svart för mig.
Grattishälsningarna efter vinsten har fullkomligt strömmat in, även under samtalet med Tidningen 7 vibrerar telefonen konstant. 
– Jag har totalt överösts av kärlek. Det är fullständigt ofattbart, det här går knappt att ta in. Det är väldigt kul.
Blir det en uppföljning?
– Jaja, vi ska på’t igen. Det är bara att sätta sig ned och gå tillbaka till ritbordet. Det här gör vi om nästa år.

Dela med dig av denna artikel på: