Du är här

2019-09-04 - Politik

Glesbygdsbor i norr kan få sänkt skatt

Vid årsskiftet så kan hundratusentals personer som bor på glesbygden i norra och västra Sverige komma att få skattesänkningar, skriver Svt.

Regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna har enats om ett budgetförslag inför höstbudgeten som innebär att personer boendes på glesbygden i norra och västra Sverige kommer att få sin skatt sänkt med upp till 137 kronor per månad. 

Skattesänkningarna ska börja gälla redan vid årsskiftet. Anledningen bakom förslaget ligger i att Centerpartiet anser att det finns en skatteklyfta mellan stad och land och att glesbygdskommunerna ofta har mycket högre kommunalskatt än i tätorterna.
– Vi ser en skatteklyfta mellan stad och land. Glesbygdskommuner har mycket högre kommunalskatt än övriga Sverige och samtidigt får just de kommuninnevånarna sämre service tillbaka. Då tycker vi att det är rimligt att göra en riktad skattesänkning till de nästan nio hundra tusen människor som bor i de 80 mest utsatta kommunerna i Sverige, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf till Svt.

Innan det träder i kraft så måste riksdagen rösta igenom höstbudgeten för 2019.

Källa: Svt.se
 
Dela med dig av denna artikel på: