Du är här

2019-08-31 - Mat & dryck
Filip Westerberg bjuder på veckans recept. Foto: Håkan Nordström

7 rätter – helt rätta efter semestern

Efter sommarens ledighet, då vi är många som generellt både äter och dricker lite mer onyttigheter än vanligt, är vi nu tillbaka i vardagen. För dig som tröttnat på grillade läckerheter och – åtminstone en dag i veckan – gärna kokar ihop en sundare maträtt, har vi bett sju av Örnsköldsviks krögare ge oss varsitt exklusivt recept på en god och välgörande middag. De presenterar vi sju veckor framöver.

 

Bishops Arms presenterar veckans rätt: Dillmarinerad lax – med fräsch sallad, dillvinägrett och fänkålsslaw

Filip Westerberg, chefskock på Bishops Arms, om måltiden:
– Det här är en fräsch och lättlagad rätt, den tar inte mer än 20 minuter att göra. Vi skippade potatisen för fler grönsaker, det gör att den ger energi och inte upplevs för tung. Omega 3 är alltid bra att få i sig.
– Att steka laxen till cirka 52 grader gör den mycket saftig. En lax som steks för länge blir fort torr, jag tror att många blivit avskräckta av det. Var inte rädd att låta den vara lite rosa. Och se till att skinnet blir krispigt, för det ska också ätas. Stek laxen med skinnet nedåt ungefär 95 procent av tiden. Innan servering vänder du den bara en kort stund.
– Syran i denna rätt passar bra till den feta laxen. Personligen tycker jag att dill är så gott – så använd mycket dill! Det går bra till det mesta. 

Recept för ungefär 4 portioner:

Detta behöver du
Ca 500 gr lax med skinn
1/2 kruka dill
1 msk matolja
Salt och peppar
1 huvud romansallad
1/2 gurka 
1 st paprika
2 st polkabetor
10 st coctailtomater
10 st rädisor
1 ask sockerärtor

Fänkålsslaw
2 st fänkål
2 st morötter
1 st silverlök

Dillvinägrett
1 kruka dill
4 msk champagnevinäger 2 dl matolja

Gör så här!
Skär upp laxen i portionsbitar. Blanda hackad dill med olja, salt, peppar i skål. Gnid laxbitarna i marinaden, låt ligga fram till tillagning.
Bryt romansalladen i bitar, skölj i kallt vatten, låt rinna av i durkslag. Skölj grönsakerna, hacka i mindre bitar och blanda med romansalladen.
Mixa dillen med vinäger och olja, smaka av med salt och peppar.
Stek laxen på medelvärme med skinnsidan nedåt, tills du ser att laxen skiftar färg från mörkrosa till ljusrosa och skinnet blir krispigt. Vänd och stek ca 1 minut. Kontrollera att laxen nått ca 52 grader med termometer.
Skiva fänkål och lök tunt, gärna med mandolin, riv moroten grovt med rivjärn.

Uppläggning:
Häll dilloljan på salladen och blanda runt, lägg blandningen i botten på tallriken och laxskinnet uppåt. Häll även dillolja på fänkålsblandningen och blanda. Toppa laxen med fänkålsslaw. Garnera med färsk dill och citronklyfta.

Dela med dig av denna artikel på: