Du är här

2019-08-24 - Musik
Jonas Öberg. Foto: Privat

Musikstaden Örnsköldsvik växer

Yh-utbildningen Musikmakarna, Dreamhill Music Academy och SIM – Songwriting for an International Market.
Nu får Örnsköldsvik ännu en låtskrivarutbildning på Mellansels Folkhögskola – Song-writer performance.

Nu till veckan anländer eleverna till den nya låtskrivarutbildningen Songwriter performance på Mellansel Folkhögskola, därmed kan Örnsköldsvik profilera sig med inte mindre än fyra olika utbildningar inom det här området.
– Mellansel har haft musikutbildningar i hur många år som helst och vi har på något sätt velat bredda oss, berättar Jonas Öberg, nyutnämnd utbildningsledare för alla musikutbildningar på Mellansels Folkhögskola.
– Vi driver redan Musikmakarna som huvudman tillsammans med Yrkeshögskolan och vi kommer att kunna använda oss av deras resurser. I och med att vi fick möjlighet att knyta till oss Emil Sydhage som lärare fick vi den kompetens som gjorde att vi kunde erbjuda en låtskrivarkurs.
Mellansel kommer att inhysa 9-10 elever från hela landet till den första kursen som blir ett pilotprojekt.
– Det finns ett sug efter en sådan här utbildning och vi känner att det blir ett bra första år, mycket beroende på att Örnsköldsvik redan har gott renommé när det gäller låtskrivarutbildningar.

En skillnad jämfört med till exempel Musikmakarna är att Mellansels ettåriga kurs Songwriter performance har en tydligare inriktning på att eleverna ska kunna sjunga och spela instrument akustiskt.
– Här kommer de att få jobba med instrument, och förhoppningsvis även spela in i studio med riktiga instrument. Eleverna bor dessutom här på skolan och tanken är att de ska kunna ha sina egna internatrum lite som studios.
Mellansels Folkhögskola har också gjort sig känd för att knyta till sig professionella musiker som gästlärare till sina olika musikutbildningar, och tanken är att det ska ske även till den nystartade utbildningen.
– Det är en förhoppning att vi ska vara i framkant även där. Vi har ännu inte klart med den biten, allt handlar om resurser.
Förutom Mellansels Folkhögskola och Musikmakarna på Sjögatan i centrum finns alltså ytterligare två musikutbildningar på Sjögatan – Dreamhill Music Academy som anordnas av Storumans Folkhögskola och SIM som drivs av Dalkarså Folkhögskola. Örnsköldsvik är alltså en musikstad som växer, förutom på det kommunala planet där Kulturskolan drabbas av fem miljoner i besparingar – mer än en fjärdedel av den årliga budgeten försvinner. Detta är något som oroar Jonas Öberg.
– Tyvärr verkar det vara en trend över hela Sverige att de kommunala musikskolorna drar ned. Jag tror att det finns något ganska fundamentalt som man bortser från här, och som kommer att visa sig senare. Ska vi i Örnsköldsvik klara av att dra till oss den välutbildade kompetens vi behöver, exempelvis överläkare och ingenjörer, så vill de familjer som kan tänka sig flytta hit kunna utöva kultur. Vi får verkligen hoppas att trenden att spara på musik- och kulturskolor blåser över.

Dela med dig av denna artikel på: