Övrigt

Projekt ska få fler att ta hand om engångsförpackningar

Tillsammans med bland annat Örnsköldsviks kommun så genomför RISE, Research Institutes of Sweden AB, ett nationellt forskningsprojekt som ska ta vara på engångsförpackningar och bidra till minskad nedskräpning.

Trots ökad miljömedvetenhet hos svenskarna så är engångsförpackningar en vanlig form av nedskräpning i bland annat parker och stränder. Därför startar ett projekt som ämnar att hitta lösningar på hur nedskräpningen kan minska.

Projektet syftar till att identifiera knutar för ökad insamling, återvinning och återbruk av engångsförpackningar, samt hitta lösningar som skapar miljönytta och fungerar för både värdekedjan såväl som konsumenter. Lösningarna ska sedan testas i Örnsköldsviks kommuns offentliga miljöer. I samband med detta så genomförs även en enkätundersökning rörande användandet av engångsförpackningar.
– Vi ser verkligen fram emot att hitta nya lösningar för våra offentliga miljöer, det här känns som ett mycket intressant projekt som ligger väl i linje med vårt engagemang för hållbarhet, säger Mikael Kristiansson, chef trafik- och parkavdelningen hos Örnsköldsviks kommun, i ett pressmeddelande.

Projektet kommer att löpa i ett år och finansieras av Vinnova. Förutom RISE och Örnsköldsviks kommun så ingår även COOP Sverige, Duni, Konsumentföreningen Stockholm, Papstar Sverige, Stiftelsen Håll Sverige Rent, Svenska Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) och Sugi Group (PantaPå) i projektet.

 

Publicerat