Musik

Laleh på Naturscen Skuleberget

Hon har haft en kometkarriär sedan debutalbumet 2005 och i våras släppte hon sitt sjunde album – ”Vänta!”. Nu är hon ute på en omfattande Skandinavien-turné och lördag 27 juli står Laleh på Skule Naturscen.

Laleh Pourkarim behöver förstås ingen närmare presentation. Hon var bara två månader när hennes familj tvingades fly från hemlandet Iran, och via Azerbajdzjan, Minsk i Vitryssland och Berlin hamnade de i Göteborg där Lalehs musikutbildning tog fart på Hvitfeldtska gymnasiet.
Sedan kom genombrottet med debutalbumet 2005 som resulterade i tre Grammisar, två Rockbjörnar och två P3 Guld-vinster.
– Det var en mycket målmedveten tjej som klev in på Warner Music, hon visste precis vad hon ville göra. Hon har ju också flera gånger bevisat att hon haft helt rätt i sin ambition och sin bestämda inställning kring allt som rör hennes musik, säger Fredric Wedin, som driver Naturscen Skuleberget och som arbetade på Warner Music i Stockholm när Laleh gjorde sitt första album.
– Hon skrev låtar på både svenska, engelska och persiska, och vi undrade nog allihop hur det skulle gå – men bra blev det förstås.

Laleh har de senaste fem åren bott i Los Angeles och även om hon längtar hem till den svenska naturen så tänker hon stanna på den amerikanska västkusten.
– På något sätt så flyttar man inte till Los Angeles utan stannar snarare kvar där. Fast nu känns det ändå alltmer som att jag bor där på riktigt. Jag kan inte tänka mig att flytta hem än, det är för roligt och alla artister som jag vill jobba med finns ju där. Men jag längtar faktiskt jättemycket till naturen. Jag tänker hela tiden att jag kommer att hitta den perfekta gröna skogen i Kalifornien, men den finns ju bara i väldigt korta tider under regnperioderna innan naturen blir så där bränd igen, säger Laleh i en intervju i DN (25/5).

I LA vill hon bevisa att det inte bara är män som kan skriva hits och producera musik, och hon bygger ständigt ut sitt kontaktnät. Som producent och låtskrivare har hon samskrivit låtar med svenska kollegor som Max Martin, Carl Falk och Joakim Berg samt med andra världsberömda artister som Shawn Mendes, Demi Lovato och Ellie Goulding. Men även om Laleh samarbetar med många så håller hon hårt på integriteten, och hon vill gärna göra allt själv.
– Att göra låtar har alltid handlat om frihet för mig, att få vara fri. När jag började spela in som femtonåring förstod jag att så fort någon skulle hjälpa mig med skrivandet eller producerandet togs den friheten ifrån mig. Plötsligt var musiken inte en lekplats att springa och hoppa runt i. Det var därför jag valde bort att ha medhjälpare och göra allt själv.

På scen är hon däremot långt ifrån ensam. Med på turnén har hon sju musiker och dessutom har hon handplockat fem olika artister som supporting act: Rhys, Lova, Imenella, Jëlly och Ellen Krauss, och det är Ellen Krauss vi får se på Naturscen Skuleberget lördag 27 juli.

Publicerat