Övrig sport

Ö-vik utvecklar bangolfen

Den nya bangolfen i centrum tar form, och att Örnsköldsvik nu får en äventyrsgolfbana är förstås helt naturligt. Det är ju här som banorna designas, av det 76 år gamla företaget City Golf – Europas ledande utvecklare och byggare av både mini- och äventyrsgolf.

Alla som passerat på Lungviksgatan i centrala Örnsköldsvik den senaste tiden har kunnat se att det händer grejer hos klubben Örnsköldsviks MGK. Den gamla anläggningen av filtbanor på trästommar har rivits bort och fram växer en äventyrsbana av hypermodernt snitt.
– Vilket äventyr det har varit, säger klubbens kassör Hans Lindström och berättar om hur föreningen såg att anläggningen var i stort behov av renovering.
– Vi funderade hur vi skulle göra, renovera eller satsa på något helt nytt. I Sundsvall byggdes en MOS-bana och jag föreslog för styrelsen att göra samma sak här, och alla tände på idén.

MOS står för Minigolf Open Standard, och det är en utveckling av bangolfen som tagit rejäl fart de senaste åren. Det tävlas också mer och mer på MOS-banor och i juni arrangerades världsmästerskapet World Adventure Golf Masters i Kungälv – på en anläggning designad av City Golf Europe.
– Av de sex senaste världsmästerskapen har fyra spelats på våra banor. Största delen av vår verksamhet är numera att designa och leverera MOS-banor, det tror jag nog inte att ö-viksborna vet om, säger Tomas Glud, projektledare på City Golf Europe, som fortfarande tillverkar trä/filt-banor här i Örnsköldsvik.
– MOS-banorna är väldigt roligt att arbeta med eftersom vi designar och bygger banorna i nära samarbete med klubbarna.

Mats Persson, golfspelare i drygt 50 år och styrelseledamot i Örnsköldsviks MGK, medger att han till en början var lite skeptisk till äventyrsgolfen.
– Jag är ju van att spela på filtbanor, men när vi var i Sundbyberg och spelade seriespel på MOS-bana upptäckte jag att det var fantastiskt roligt. Vi i klubben har också varit delaktiga i bygget och fått komma med olika synpunkter kring hur vi vill ha anläggningen, säger Mats.

Att det blir en rejäl skillnad på banan jämfört med den tidigare i trä med filtunderlag förstår alla som passerat förbi och sett arbetet pågå. De nya banorna får konstgräs som stabiliseras med sand, och spelarna kommer att bjudas på rejäla variationer med kuperade banor – och en massa vatten.
– Det här blir ett av de största vattensystem vi byggt, vi har fontän, en fors och vattenfall. Banan är dessutom handikappvänlig, säger Tomas Glud.
Just handikappanpassningen var för övrigt ett krav för att klubben skulle få ett rejält investeringsstöd från Allmänna Arvsfonden. Ekonomiskt stöd har också kommit från Sisu.

Med den nya anläggningen hoppas klubben att fler barn och unga ska upptäcka tjusningen med bangolf. På ledarsidan har man det redan bra förspänt då klubbens unga ordförande Jesper Lindberg i fjol utsågs till årets ungdomsledare.

Fortskrider arbetet som planerat beräknas anläggningen vara klar i slutet av juli, sedan väntar också en ansiktslyftning av klubbstugan och området kring banan.
– Vi kan förhoppningsvis öppna för spel innan augusti, om vi har vädergudarna med oss under bygget, säger Tomas.

Publicerat