Nyheter/Reportage

Ny anläggning ska ta vara på restmassan

Sedan tidigare har C-Green en liten pilotanläggning på Domsjö-området med utrustning för Hydrotermisk Karbonisering, HTC, som gör det möjligt att skapa ny, energirik material från restströmmar från bl.a. massa- och pappersindustrin. Nu, tillsammans med ÖMV, Stora Enso och RISE Processum, ska en fullstor anläggning byggas för att senare implementeras i Finland.

C-Greens teknologi och utrustning kan förvandla blött bioslam från bland annat pappersindustrin till nytt material. Detta görs genom HTC, som är en teknik som med hjälp av högt tryck och höga temperaturer förvandlar det blötta materialet till ett fast material som med högt kol- och energiinnehåll.

Efter lyckade försök med HTC så ska nu en fullstor anläggning byggas som kommer att kunna processa uppemot 16 000 ton bioslam per år, något som i sin tur leder till att 2 500 ton mindre CO2-ekvivalenter (växthusgaser) släpps ut per år. Anläggningen kommer senare att implenteras i Heinola, Finland. Enligt beräkningen så ska anläggningen stå klar och vara i drift i slutet på 2019. 
– Det känns roligt och spännande att C-Green valt oss som en viktig samarbetspartner när tekniken nu skalas upp ytterligare, säger Gunnar Westin, Affärsutvecklare på Processum. Vi kommer att finnas med på plats i Heinola under hela implementeringen av utrustning och även för att bidra med vår expertis under uppstarten. Det är även väldigt glädjande att anläggningen konstrueras här i Örnsköldsvik vilket är ett tydligt kvitto på vår regions attraktionskraft och kompetens för nya teknologier.

 

Publicerat