Nyheter/Reportage

Bara drygt hälften av barnen är simkunniga

I en färsk undersökning genomförd av YouGov på uppdrag av Svensk Simidrott så framkommer det att bara drygt hälften, 56 procent, av barn i åldrarna 4-17 år är simkunniga.

86 procent av barnfamiljerna planerar att spendera tid vid vatten i sommar, till exempel för att bada eller åka båt. Men bara 56 procent av barnen är simkunniga enligt undersökningen. Bland de simkunniga barnen klarar 43 procent målen för simkunnighet vid 7-9 års ålder, och 6 procent lärde sig simma då de var mellan 13-17 år.

Bland barnen som inte är simkunniga så är det 72 procent som håller på att lära sig att simma. Bland de som inte håller på att lära sig så är de främsta anledningarna som anges att de inte har tid, att det är för dyrt, att det inte finns någon simhall i närheten samt att de har en rädsla för vatten. Samtliga föräldrar anser dock att det är viktigt att lära sig simma. 

I undersökningen har 2014 intervjuer genomförts och det är föräldrarna som fått svara på huruvida de anser att deras barn är simkunniga eller inte. 

Fotnot: Simkunnig anses den som kan falla i vattnet, så att huvudet kommer under vattenytan och som efter att ha tagit sig upp till ytan kan simma 200 meter, varav 50 meter ska vara i ryggläge. Hela provet utförs på djupt vatten.

 

Publicerat