Nöje & kultur

Ny sommar för Körningsgården

När den byggdes var det socknens grannaste bondgård och genom åren har den inrymt såväl handelsbod som bank. 1930 startades pensionat här för första gången och flera kända konstnärer har bott på gården för att måla, och inspireras av naturen i Nordingrå. Nu står de nya ägarna redo att väcka nytt liv i Körningsgården.

Målarprinsen Prins Eugen var i Nordingrå någon gång på 30-talet för att måla. Erland Cullberg har varit här, likaså japanska muralmålaren Kaii Higashiyama. Många andra konstnärer har också genom åren vistats på Körningsgården, för att ta del av det speciella ljus som konstnärer runt om i landet söker efter när de besöker Nordingrå i hjärtat av Höga Kusten.
I år har Lena Johansson Fahlén från Nyadal redan hållit en av sina akvarellkurser på gården, och hon återkommer även till hösten.
– Vi har kontakt med konstnärer som varit här tidigare och som vill komma tillbaka, det är roligt att gården kan fortsätta vara en plats för konstnärer, säger Anette Sjölund, som tillsammans med sin man Peter sedan augusti i fjol är nya ägare till Körningsgården – numera utan det ”i” som i tidigare namnet Kiörningsgården.
– Vi plockade bort det eftersom platsen heter Körning, det blev lite förvirrande tycker vi.
Både Anette och Peter är uppvuxna i Nordingrå, även om de numera bor i Göteborg, och efter en del turer i fjol sommar stod de till sist som ägare till den historiska gården.
– Det var lite komplext och det var inte helt enkelt att få reda på hur processen låg till med både ett konkursbo och ett dödsbo att ta hänsyn till. Huset var aldrig utannonserat men grannarna är goda vänner till oss och de började prata om någon som var intresserad att köpa. Det fanns ett skambud lagt och vi gick in i en budgivning där det var nära att vi drog oss ur, men nu står vi här – och det är lite spännande.
Paret köpte Körningsgården osett, faktum är att ingen av dem tidigare hade varit inne i gården.
– Vi kan området hyfsat bra men vi har alltid tyckt att gården legat lite dolt. Vi visste inte i vilket skick den var i och det har blivit en hel del satsningar, det var några akuta problem som vi fick lösa snabbt – bland annat läckande tak och byte av värmesystem.
En hel del andra renoveringar har tillkommit och ytterligare flera väntar – och det är sannerligen ingen vanlig tvåplansvilla som de numera har ansvar för. Byggnaden uppfördes 1860 och fyra år senare öppnades en handelsbod i huset. Så småningom inrymde huset även en bank och Körning var då Nordingrås handelscentrum.
I sommar kommer paret Sjölund att öppna Körningsgården för övernattning med frukost, och även ha kaffeservering med hembakt bröd på eftermiddagarna. 
Och trots minimal marknadsföring har de redan bokningar hela sommaren.
– Fullt är det inte, vi har fortfarande kapacitet för strögäster. Samtidigt tar vi renoveringen i etapper, vi försöker höja standarden i några av rummen, säger Anette och ser fram emot första sommaren som pensionatägare.
– Det känns jättespännande och väldigt kul. Det blir som att lära känna Nordingrå på nytt.

Läs mer om Körningsården på korningsgarden.se

Publicerat