Utställning

Nyöppning av Galleri Utås

Julen 2017 arrangerade Margareta Olofsson sin sista utställning på Utås Gård. Efter att ha visat kvalitetskonst i den ombyggda lagården i 20 år var det slut, men redan under den utställningen öppnade de nya ägarna en dörr på glänt för en fortsättning. Och nu är det dags.

Utås Gård fick hösten 2017 nya ägare i form av Anna-Lena och Björn Rosendahl, båda ursprungligen från Örnsköldsvik men sedan mitten av 80-talet bosatta i Stockholm.
– Vi har en sommarstuga här i kustbandet och vi besökte galleriet på Utås Gård varje sommar så vi var väl bekanta med området. Vi hade som tradition att köpa ett konstverk varje sommar och en del har det blivit på utställningarna här, säger Anna-Lena och berättar att beslutet att köpa Utås Gård var en process.
– Sommaren 2017 var vi här för att besöka galleriet men då hade Margareta inte öppet och hon berättade att de skulle sälja och visade runt. När vi åkte härifrån sa vi inte ett knyst i bilen på en halvtimma.
Anna-Lena och Björn bestämde sig senare under hösten, och kunde våren 2018 ta över gården.
– Vi sa att om vi inte gör det här kommer vi att ångra oss hela livet, säger Anna-Lena, och Björn fyller i:
– Det är ett stort ansvar att ta hand om en sådan här gård, men det är det här vi har velat och det passade bra just nu.
Till glädje för många konstälskare, och många trogna sommarbesökare på Galleri Utås, så öppnar paret Rosendahl galleriet igen. Vernissage blir det fredag 14 juni 16.00-20.00 och därefter är galleriet öppet helger under sommaren. Det blir också utökade öppettider vecka 28-32 då Anna-Lena och Björn har semester.
– Det är svårt att veta hur stort intresset är så vi får se hur mycket vi har öppet. Galleriet blir en sidoverksamhet men vi är båda väldigt intresserade av konst och design och det känns spännande att öppna galleriet igen.

Rosendahls har fått ärva en hel del konstnärskontakter av Margareta Olofsson, samtidigt som de själva också har ett bra nätverk med olika konstnärer och designers. Det borgar för fortsatta högkvalitativa utställningar. Huvudutställare första sommaren blir två stockholmskonstnärer som visat upp sig tidigare på Galleri Utås – keramikern Kina Björklund och glas- och keramikformgivare Carina Seth Andersson.
– Det ska bli så roligt, vi har båda ställt ut där tidigare och tillsammans hjälpte vi Margareta med en stor utställning, säger Kina och får medhåll av Carina.
– Vi känner att de nya ägarna har en fin ambition och att de även samarbetar med Margareta. Vi har valt att kalla vår utställning ”Kuriosa” och det blir en blandad kompott. Vi jobbar så otroligt olika men det blir en bra mix tillsammans och vi tänker oss någon form av stilleben där vi ställer ihop våra saker, berättar Carina, som liksom Kina inte vill avslöja för mycket i förväg.
– Vi blandar keramik och glas och har valt ut sådant som funkar tillsammans. Besökarna får se vad det är när de kommer, säger Kina.
Anna-Lena berättar att det varit en dröm att just Kina och Carina skulle vara de första utställarna när Galleri Utås öppnar på nytt. Hon säger också att de vill visa upp lokala konstnärer och på galleriet finns såväl Jörgen Nilsson och Karin Ögren som Christer Carlstedt representerade. Här kan man också se verk av Lars Branzell från Järnäsklubb, formgivaren Kid Falk från Bromma och skulpturer av Evert Lindfors (1927-2016) som varit representerad på Utås Gård ända sedan en stor utställning 1999.
– Vi vill erbjuda trakten möjligheten att ta del av en mix av etablerade och nya konstnärer, och vi vill blanda upp med spännande design och hantverk i butiksdelen. Vi försöker ha lite av varje, exempelvis glas, textil och handgjorda ekologiska tvålar, säger Anna-Lena och avslöjar att det även finns andra planer längre fram för verksamheten.
– Vi har pratat om olika work shops och events på helgerna. Kanske blir det musik, Utås Blues vore roligt. Vi har också en dröm om en ljusfest på hösten eller vintern.
Gott om planer och drömmar således, och en går i uppfyllelse redan nu på fredag då Galleri Utås går mot en ny sommar som besöksmål för konstälskare.

Publicerat