Övrigt

Insändarbrev: På spaning efter sidan 7

Oj oj oj, redan fredag och jag har inte skrivit en endaste rad. Ingen flödesskrivning, ingen dikt eller berättelse. Inte ens en punkt eller ett komma har jag fått ner på papperet. Jag har inte haft tid. Jag har ägnat dagarna åt att leta efter sidan 7. 
Veckans uppgift var att ta den 7nde boken ur bokhyllan, slå upp sidan 7, hitta den 7nde meningen och använda den som första mening i en dikt eller berättelse. 
Rolig uppgift tänkte jag. Lätt som en plätt. Den här klarar jag på en kväll och sen kan jag ägna mig åt annat skrivande. 
Men ingalunda, uppgiften var mycket svårare än jag tänkt mig. 

En del böcker har så många försättsblad så själva romanen eller texten börjar på sidan femton, räknar 7 sidor framåt till sidan tjugo-två som är en blank sida. Av 7an finns inte ett spår. 
Många böcker börjar med sidan nio, varför vet jag inte. Om jag då räknar tillbaka dit 7an borde finnas står där endast en boktitel och ett författarnamn. Ingen rad 7.
Ibland när jag räknat mig fram till sidan femton eller tjugotvå, finner jag en sida med endast tre meningar. Varför är det så ont om 7? I alla fall när det gäller boksidor.
Hittar en bok som börjar på sidan åtta, bläddrar tillbaka en sida till det som borde ha numrerats med en 7a. Räknar mig fram till rad 7 och där står det Ebba Witt-Brattström och det blir det ingen dikt av.  
Jag börjar bli smått desperat. Tar nu fram vilken bok som helst och letar efter 7-7-7. Första 7an struntar jag i. 
Boktraven på nattduksbordet växer likaså den på golvet. Makens säng är belamrad med böcker, tidningar, lösa papper, skrivblock pennor med mera. Själv har han flytt fältet och sover på övervåningen.

7 är ett heligt tal. Gud skapade världen på 7 dagar. Världens 7 underverk. De 7 haven. 7nde vågen. 7nde himlen. De 7 ärkeänglarna. Den 7-armade ljusstaken, menoran. 
Har en sån men jag har vridit den så att den ser ut som en vanlig kandelaber. Sakramenten är 7. Dygderna 7 och man går 7 varv runt Kaban. Apollons lyra har 7 strängar. Pan har 7 flöjter. Det 7nde barnet, som lär ha övernaturliga krafter.
Men vi har även de 7 dödssynderna, 7 svåra år, 7 års olycka. Jakob fick tjäna 7 år för att få Rakel och Jesus lär ha yttrat 7 ord på korset. Och siffran 7 används 700 gånger i bibeln.

Även i sagorna finns 7an. Snövit exempelvis, och i Harry Potter finns det nåt med talet 7, men om Harry Potter vet jag 0 och intet. 
Det finns så mycket nertecknat om talet 7, hur mycket som helst. Man skulle kunna skriva en akademisk uppsats – eller doktorera på talet 7. 
Det är bara när det är fråga om sidan 7 som talet inte finns. Då är den i det närmaste obefintlig.

Innan jag ger sjutton i hela projektet gör jag ett sista försök. Hittar en bok med en 7nde sida och till och med en 7nde mening och jag läser:
”Han hade med den äran tuggat sig igenom alla riktlinjer inför skolmatsupphandlingen, godkänt projektet ”den interaktiva kommunen” och motvilligt enats med ledningen om att det trots allt var nödvändigt med uppsägningar.”
Den som skriver en dikt med den meningen är bara att gratulera. 

Hasse Alfredson frågade sig en gång, ”varför är det så ont om Q?”  
Jag frågar ”varför är det så ont om 7?
Men tidningen 7, den har en sida 7. En 7a att lita på!

av Maret Vinnak-Svensson

Publicerat