Fotboll

Hon har nyckeln till medalj

Sofia Jakobsson fyller 30 nästa år och är numera en nyckelspelare i det svenska fotbollslandslaget. Ö-vikstjejen har gjort 17 landslagsmål och vill inget hellre än att öka den skörden under VM i Frankrike.

Det var på Bussbyvallen i Gullänget och i Hägglunds-tröja som Sofia Jakobsson fick fotbollsälskarna att höja på ögonbrynen. Sedan dess har det runnit massor med vatten under fotbollsbroarna för hon som en gång lämnade Örnsköldsvik för Växjö och fotbollsgymnasiet. Fyra säsonger i Umeå tog vid och när hon var 21 år inleddes livet som utlandsproffs i Ryssland och Rossijanka innan det bar vidare till England, Tyskland och därefter till franska Montpellier där hon nu har spenderat de fem senaste åren.
Med sina 101 landskamper, tydliga näsa för målet och förmågan att bryta mönster är den 29-åriga forwarden en av förbundskaptenen Peter Gerhardssons nyckelspelare under VM-slutspelet. Endast landslagskamraterna Caroline Seger, Kosovare Asllani och Nilla Fischer kan mäta sig med den statistiken. Säsongen 2014/15 blev Sofia Jakobsson utsedd till franska ligans bästa spelare och hon var även med och tog OS-silver i Brasilien 2016. På frågan om VM i Frankrike blir hennes sista stora mästerskap svarar hon:
– Nej, det hoppas jag inte att det blir. 
Du sitter på ett utgående kontrakt med Montpellier. Vad händer efter VM?
– Ingen vet i dagsläget men jag känner mig inte stressad heller. Utan det är något som får visa sig, antingen under VM, innan eller efter. Jag har inte bestämt mig för något ännu, så det är öppet. 
Om jag säger att du har nyckeln till en svensk medalj; vad säger du då?
– Då säger jag kort och gott tack och hoppas du har rätt. 

Publicerat