Du är här

2019-06-05 - Utställning
Foto: Håkan Nordström

Horungen

En teckning om dagen under tre års tid ligger till grund för Knutte Westers animerade film ”Horungen” som kom 2016. Med start nu på lördag 8 juni kan man se både filmen och en mängd av original-akvarellerna på Örnsköldsviks museum och konsthall. Snart invigs också Knutte Westers skulptur ”Hembygd” i Vik.

Knutte Wester, född 1977, utbildade sig på Konsthögskolan i Umeå och även en period på Wits University i Johannesburg. Han arbetar med video, skulptur, teckning och installation och den röda tråden i allt han gör handlar om dokumentära inslag. Ofta berättar han om människor i nöd och ger röst åt dem som har svårt att göra sig hörda; han skildrar orättvisor, maktmissbruk och missförhållanden i det moderna samhället.
Under tre år skapade Knutte Wester över tusen akvareller och tuschteckningar, 670 av dem låg sedan till grund för den animerade dokumentären ”Horungen” som handlar om hans farmor Hervors dramatiska uppväxt som utomäktenskapligt barn i fattig-Sverige i början av 1900-talet. Som vuxen blev Hervor en av pionjärerna i kampen för kvinnors rättigheter. Horungen premiärvisades i november 2016 på dokumentärfilmfestivalen IDFA i Amsterdam.
Förutom en mängd utställningar runt om i Sverige, bland annat den turnerande utställningen ”Förvisningen formar oss” i regi av Folkets Hus och Parker, som stannade till på Gnistan i Gullänget 2011, har Knutte Wester även ställt ut i London, New York, Moskva, Norge, Polen, Albanien, Grekland, Lettland och Sydafrika.

Han har också offentliga verk i bland annat Umeå, Örebro, Västerås, Östersund, Uppsala, Varberg, Täby och Karlskrona – och söndag 16 juni invigs hans senaste offentliga utsmyckning här i Örnsköldsvik, en skulptur med titeln ”Hembygd” som placeras vid bygdegården Edenborg i Vik. Invigning sker söndag 16 juni 15.00 och konstverket är bekostat av Stiftelsen Sigrid, Johan och Jonas Nätterlunds minnesfond.
En variant av skulpturen finns att se i utställningen på museet där också 126 av originaltreckningarna, två större akvareller och filmen Horungen visas. Vernissage är det lördag 8 juni 12.00. Utställningen pågår fram till och med 10 augusti.

Dela med dig av denna artikel på: