Trafik

Trafikvecka för nykterhet i trafik

Nu under veckan, 3 till 9 juni, så utför polisen en nationell trafikvecka med fokus på nykterhet. Huvudsyfte med veckan är att uppmärksamma vikten av att vara nykter i trafiken.

I Sverige har vi en nollvision där ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken. Trots det så omkom 75 personer i alkohol- och/eller drogrelaterade olyckor under 2018. Därför genomför polisen nu en nationell trafikvecka där det satsas extra på att genomföra nykterhetskontroller. 
– När alkohol eller droger är inblandade mångfaldigas risken för en allvarlig eller dödlig trafikolycka. Den som kör onykter utsätter sig själv och andra för stor fara, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen, på polisens hemsida.

Nykterhetskontrollerna genomförs med hjälp av utandningsprov för att kontrollera alkohol i blodet och urin- och blodprov för misstänkta drograttfyllerister. Utöver eventuella rättsliga påföljder så erbjuds en förare misstänkt för rattfylleri kontakt med vården som en del i satsningen SMADIT, Samverkan mot alkohol och droger i trafiken, som är ett samarbete mellan olika myndigheter med syfte att erbjuda hjälp och stöd till misstänkta rattfyllerister. 

Vill du tipsa polisen om någon som kör eller väntas köra berusad eller narkotikapåverkad så ringer du deras linje på 114 14. Vid akuta situationer ringer du 112. Du kan vara anonym.

 

Publicerat