Nyheter/Reportage

Cancerprofessor på besök

Nyligen kallade Lions Club Örnsköldsvik till ett annorlunda månadsmöte i Arnäs hembygdsgård. Det besöktes nämligen av professor Roger Henriksson, som förutom sin tjänst på Umeå Universitetssjukhus, är styrelseledamot i Cancerforskningsfonden i Norr.

Professor Henriksson berättade kortfattat och enkelt om sitt arbete på sjukhuset, som utsetts till Sveriges bästa när det gäller cancervård. Närmare 3 000 människor per år kunde räddas om alla fick lika bra vård som där.
Cirka 500 000 personer lever med cancer som inte längre är en lika dramatisk sjukdom. Mer än 70 procent av alla som insjuknar lever efter fem år. Med tiden har diagnostiken förbättrats, liksom behandlingen. Exempelvis opererar man inte längre bort hela brösten vid bröstcancer, vilket förbättrar livskvalitén för de drabbade.
Förebyggande verksamhet är det viktigaste för att förhindra cancer och Roger Henriksson tror att cancerfallen skulle minska med en tredjedel med rätt information. Rökning är den största och farligaste orsaken till cancer, men även stark sol och viss föda kan spela roll.

Publicerat