Nyheter/Reportage

40-års-jubilerande matglada herrar

– Kan ni prata lite lägre, såsen skär sig!
Febril aktivitet råder i köket och stämningen är på topp. Möt Öviksgratängerna – gänget som träffats en gång i månaden sedan Modo tog sitt första SM-guld 1979.

– I kväll ska vi pröva på att göra rårakor efter ett förslag från Lasse Dahlqvist, inleder Leif Lövdahl, som är en av kvällens två middagsledare.
Varje gång Öviksgratängerna samlas har två av medlemmarna ansvaret för att skapa en trerätters meny, ta fram recept, sköta inköpen och fördela arbetsuppgifterna – vilka som ska tillreda förrätten, varmrätten, desserten och vilka som ska sköta dukningen och koka kaffe.
Direkt när menyn presenterats och arbetsfördelningen är klar – och fördrinken uppdrucken – inleds ett intensivt köksarbete. En första blick in i köket i nyrenoverade Ödbergska Gården ger en bild av ett veritabelt kaos, men ganska snart inser vi att det finns en organisation och en plan som bevisar att det här är ett sällskap herrar som vet vad de gör – och som älskar att laga mat.
– Det här är så roligt. Jag gjorde en massa mat igår också, säger Lasse Dahlqvist som tagit itu med rödlöken som ska hackas till förrätten. 
– Jag lagade fiskpaté på torskrygg och lax, kålpudding och kåldolmar. Sedan blev det en massa kål över så jag gjorde kålsoppa också.

Idén till matlagningssällskapet kom under en hockeyresa när Modo hade bortamatch mot Brynäs.
– Bosse Berglund gjord 1-0 efter 1.11 och vi höll på att riva hallen, men Modo förlorade med 1-11. Vi var ett hockeyintresserat gäng och efter Modos SM-guld i finalen mot Djurgården 1979 bestämde vi oss för att starta sällskapet, berättar PG Forslund, en av få som varit med ända från starten.
– Flera har dött ifrån sin post under åren, säger Lage Dahlqvist, som bär på massor av vansinniga historier som utspelat sig under de 40 åren.
– Vi hade en gång en galen idé att vi skulle resa till Rio men när vi hade sparat ihop 20 000 och insåg att det fortfarande saknades 100 000 så struntade vi i det.
En som bjöds in i Öviksgratängerna för tio år sedan är Eire Lagerqvist, som under 33 år var ett välkänt ansikte på Statt och i sin yrkesroll som källarmästare självklart var involverad i menyerna på hotellet.
– Kocken och kallskänkan fick ge sina förslag på menyn och jag kom med i ett sent led, vid provningen. Det handlade också om att tänka på att maten skulle vara lätt att servera och att det var kostnadsmässigt rätt, säger Eire, som trivs ypperligt i det glada matlagningssällskapet.
– PG bjöd in mig och jag tackade gärna ja till det här härliga gänget.

Snart kommer ljuvliga dofter från köket, samtidigt är samtalsnivån intensiv och hög – när Benka Forsberg sin vana trogen avbryter med en historia:
– En man fick ett samtal: ”Jag har kidnappat din fru och jag vill ha 50 000 kr i lösen”. Han svarar: ”Jag har tyvärr inga pengar, men i övrigt är jag intresserad”.
Även Benka blev inbjuden till Öviksgratängerna av PG – eller ska vi säga tvingad.
– PG är min svåger och han har tjatat på mig i 20 år att jag ska komma med men jag har inte haft tid. Nu när jag blivit pensionär så hoppade jag på. Vi har så roligt tillsammans och jag ångrar inte en sekund att jag hängde på. Frun tycker också att det är kul att jag kommer hem med nya recept, men det blir hon som får laga maten – själv är jag ingen stor matlagare, erkänner Benka.
Recepten som Benka, och de övriga, kunde ta hem efter den här kvällen var en förrätt bestående av rårakor med löjrom, rödlök, gräslök och gräddfil; en varmrätt på torskrygg med västerbottenspuré, brynt smör, gröna ärtor och syrad rödlök samt en ananassmulpaj till dessert. 7ans reportageteam kan intyga att allt smakade alldeles utmärkt.
En gång i månaden, förutom sommartid, har Öviksgratängerna under 40 år träffats på det här trevliga sättet för att laga mat tillsammans. Platserna har genom åren varierat; NK Tournedous, Arnäs hembygdsgård, Själevads församlingshem, Hampnäs folkhögskola och nu Ödbergska Gården. Medlemmar har kommit och gått, men stämningen har alltid varit på topp.
– Det här har gett oss så mycket, vi har haft många roliga stunder tillsammans, säger PG Forslund. Goda recept och så otroligt trevligt – kan man begära något mer?

Publicerat