Du är här

2019-09-24 - Övrigt
Foto: Anders Lindström, SVA

SVA samlar in ovanliga fästingar

Har du hittat en fästing som är ovanligt stor eller har en annorlunda form eller färg? Spara och frys då in den. Statens veterinärmedicinska anstalt startar nämligen nu en ny insamling av fästingar.

Under en insamling 2018 så hittade SVA två nya arter av fästingar i Sverige. I och med klimatförändringarna så tror SVA att fästingarna, som tidigare enbart trivts i varmare länder, kan ha börjat bosätta sig längre norrut i Europa. Därför startar de nu en ny insamling med fokus på fästingar som ser annorlunda eller ovanliga ut jämfört med de vanliga svenska fästingarna.
– Vi vill undersöka om flera nya fästingarter finns i landet i takt med ett förändrat klimat. Vi ska också ta reda på om de här ovanliga fästingarna bär på nya smittor, säger Giulio Grandi, forskare på SVA som leder insamlingen, i ett pressmeddelande.

För gemene svensk är det svårt att avgöra vad som är en ovanlig fästing, men de kan till exempel vara större än normalt, ha en lite annan form, ha en annan färg eller vara mönstrad på ryggen. 

Den som vill delta i insamlingen bör frysa och fota en upphittad fästing. Fotot skickas sedan till fasting@sva.se. Insamlingen pågår till den 31 maj 2020. 

 

 

Dela med dig av denna artikel på: