Du är här

2019-05-26 - Teater
Foto Håkan Nordström

Rasmus på luffen

Intresset för att se Kulturskaparnas uppsättning av Rasmus på luffen är så stort att samtliga föreställningar är slutsålda. Örnsköldsviks Folkhögskola har fått säga nej till flera som varit intresserade att gå på teatern.

Han är inte flicka och han har inte lockigt hår. Därför vill ingen adoptera honom från barnhemmet. Så Rasmus beslutar sig för att rymma – och ge sig ut på luffen tillsammans med Paradis-Oskar.

– Inte gröt idag igen!
– Gröt varenda dag!

På barnhemmet Västerhaga har de föräldralösa pojkarna och flickorna det inte lätt, hela tiden strängt övervakade av fröken Hök. När ett välbärgat par kommer på besök och väljer att adoptera en flicka med lockigt hår får Rasmus nog.
– Jag funderar på att sticka iväg och hitta föräldrar själv, säger Rasmus och rymmer.

Sedan blir det dramatiskt när han tillsammans med luffaren Paradis-Oskar får tampas med både poliser och tjuvar.

Kulturskaparna på Örnsköldsviks Folkhögskola sätter varje år upp en pjäs och i år är det alltså Astrid Lindgrens ”Rasmus på luffen” som visas. Erica Johansson spelar den busiga och modiga Rasmus och som Paradis-Oscar ser vi Kim Norlander, som även visar sig vara en skicklig munspelare.
– Trynorgel ja! Det började jag spela för elva-tolv år sedan, berättar Kim, som under generalrepetitionen gång på gång viskade repliker till sina medaktörer när de inte riktigt kom på vad de skulle säga.
– Jag kan inte alla repliker, men nästan, säger Kim och ler.

Log och skrattade gjorde också elever från vård och omsorg på Komvux som bjudits in till generalrepetitionen. De tackade dessutom med blommor till teaterensemblen efteråt.
Onsdag 15 maj var det premiär för Rasmus på luffen, därefter visades den två gånger 22 maj och de sista två föreställningarna ges 29 maj. Samtliga sex föreställningar har varit slutsålda.

Dela med dig av denna artikel på: