Evenemang

Malla saknar Totta

Gitarristen, låtskrivaren, sångaren och munspelaren Mats Ronander är som vi tidigare berättat huvudartist på första upplagan av Bakgårdsblues lördag 15 juni. Och den nyblivne folkpensionären ser fram emot att få lira blues i Totta Näslunds gamla hemstad.

Mats ”Malla” Ronander, född i Sundsvall 1954 och uppvuxen i Örebro, lirade med ABBA i såväl Europa och Nordamerika som i Japan under deras sista turné. Han var också med i Nature som kompade Ulf Lundell på turné. Senare blev det även Low Budget Blues Band, Grymlings – där han ersatte Pugh Rogerfeldt – och inte minst en framgångsrik solokarriär där duetten med Kim Larsen ”Gör mig lycklig nu” är en av de mest kända låtarna. Malla har också samarbetat med ett otal andra artister genom åren, bland dem Köpmanholmens store blueslegend Totta Näslund – som liksom Mats var född 1 april.
– Ja, vi är två aprilskämt. Vi var mycket goda vänner och jag tänker ofta på honom, och på den jävla sjukdomen som tog honom ifrån oss. Vi är många som saknar Totta, säger Mats som nyss fyllt 65.
– Nu har man gått med i gubbklubben på allvar, tiden går …

Mats Ronander var 25 år när han turnerade runt världen med ABBA, och han kan tacka den två år äldre gitarrkollegan Lasse Wellander för det.
– Lasse var med på deras plattor och när de skulle ut på turné behövde de en till gitarrist. Det blev en väldigt kul turné, vi förstod inte här hemma i Sverige hur enormt stora ABBA var utomlands. Och Björn och Benny var fantastiska kompositörer.
Mats Ronander och Lasse Wellander gav för övrigt ut en platta tillsammans 1978 med titeln Wellander & Ronander, en skiva som gick de allra flesta förbi.
– Den sålde inget vidare, men den är helt okej, säger Mats (och artikelns skribent kan intyga att den är mer än okej, plattan är absolut värd att upptäckas på nytt, av en betydligt större publik).
Mats Ronander hör numera till de levande legenderna inom svensk musik och nästa år firar han 50 år som artist.
– Jag började som brådmogen tonåring och snart kommer faktiskt en ny platta – Malla Motell. Det är en platta på svenska och jag bara väntar på att allt ska bli klart med mixar, det blir några fina låtar kan jag lova.

När Malla spelar på Bakgårdsblues – som arrangörerna Örnsköldsviks Bluessällskap hittills sålt över 400 biljetter till – kompas han av Alabama Lovesnakes.
– De är några kompisar från Karlstad och de brukar bjuda in mig ibland. Vi kör inte mina låtar utan det blir ett rent rhythm’n’blues-material med musik av bland andra Muddy Waters och Sonny Boy Williams – det tycker vi är kul. 
Ren blues är absolut inget främmande för Malla, de som kan sin svenska musikhistoria minns förstås Varmare Än Körv som bildades av Nikke Ström, Bengan Blomgren och Totta Näslund, och dit Mats Ronander senare anslöt. Nu kommer Malla alltså till bakgården på Skolgatan 10, en plats som Totta skulle känt sig hemma på. Här hade nämligen hans gamle vän och ö-viksmusikern Gunnar Säfsten en lägenhet där många minnesvärda musikstunder utspelade sig.
– Det ska bli jättekul att komma till Ö-vik, det ser jag verkligen fram emot.

Publicerat