Innebandy

Svenska mästare i fair play

Det är ett gäng glad och pirriga killar i Örnsköldsvik Innebandy P-06 som sätter sig på bussen i dag för en resa till Stockholm och SM-finalerna i innebandy. De ska inte själva spela men på lördag tar de emot Pantameras Fair play-pris, på innebandyplanen i ett fullsatt Globen.

– Det här priset är verkligen större än allt annat vi kan vinna och det är så häftigt att killarna får ta emot det i den ålder de är nu, säger tränare Peter Eskelind. Det här kommer de att ha nytta av i framtiden, inte bara på innebandyplanen.

Som en av förbundet Svensk innebandys huvudsponsorer delar Pantamera för tredje gången ut sitt Fair play-pris till ett flick- och ett pojklag i ungdomsserierna som i och med vinsten kan titulera sig Sveriges schysstaste innebandylag.
– När killarna fick veta att de vunnit kom spontan glädje men de hade nog inte riktigt förstått hur stort det här är, säger Peter. De är ju faktiskt bäst i hela Sverige på att vara snälla och schyssta. Det har kommit videohälsningar från spelare i några av finallagen, där de gratulerar killarna till priset.

Örnsköldsvik Innebandy sticker ut eftersom de efter varje match delar ut priset ”Jag är en hjälte” till någon i motståndarlaget som de tycker lever upp till att vara en hjälte utan att det är kopplat till resultat eller prestation. Något som ledarna upptäckt har en positiv inverkan på det egna laget. Det här med att vara en schysst innebandyspelare är något spelarna har med sig både på träningar och på matcher. 
– Vi försöker hela tiden peppa varandra, skapa glädje och bra sammanhållning, säger Emil Karlsson som spelar i laget. Om någon gör illa sig brukar vi alltid gå fram och fråga hur det gick och vi påminner varandra om att inte gnälla på någon i laget eller på domarna.
Det egna Fair play-priset är en del i lagets arbete med att innebandyn ska vara kul och att alla är lika mycket värda, oavsett resultat. Ett arbete som efter utnämningen uppmärksammas både på distrikts- och riksnivå.
– Vi är långt i från i mål men vi har hittat en väg att jobba efter och det bästa är att killarna också tycker att det här är viktigt och roligt, säger Peter. Till hösten kommer vi att få besök av Svensk innebandy som vill se hur vi jobbar med frågorna.

Runt 500 lag nominerades till Pantameras pris och nu är det alltså Örnsköldsvik Innebandy P-06 som tillsammans med Hässelby F-06/07 får kliva in på planen i ett fullsatt Globen, på planen där flera av deras idoler och förebilder gör upp om SM-guldet. 
– Det känns häftigt att få gå in på planen inför storpublik, säger spelaren Gustav Eriksén. Det är inte så många innebandyspelare som får uppleva det och att få göra det med mina kompisar blir ett minne för livet.

Publicerat