Musik

Ännu mer Så mycket mer

Första upplagan av det lokala musikprojektet ”Så mycket mer” blev en succé. Nu laddar arrangörerna för nästa tillfälle – 27 april blir det konsert på Thuleteatern.

”Så mycket mer” är förstås en variant på tv-serien ”Så mycket bättre”. Skillnaden är att här tolkar deltagarna inte varandras låtar, i stället sätts deltagarna samman i olika ensembler och får var sin låt tilldelad sig.
– Först träffas vi, alla musiker som anmält sig, här i Vardagsrummet vid lunchtid. Då får deltagarna veta vilka de ska spela med, och vilken låt och artist de ska tolka. Förhoppningsvis är musikerna i de olika ensemblerna okända för varandra, säger Annelie Vigren, initiativtagare till det lokala musikprojektet tillsammans med Niclas Lundin.

Grupperna har sedan 2,5 timmar på sig att repa in sina låtar, och de har tillgång till replokaler på EFS, Nolaskolan, H1 Sliperiet, privata lokaler samt i Thuleteatern där själva uppträdandet inför publik sedan sker.
– När vi körde i november hade vi sex ensembler, nu har vi satt ett tak vid 40 deltagare och då försöker vi sätta samman åtta grupper. Alla tilldelas var sin replokal och en i varje ensemble får ta på sig en ledarroll, säger Niclas Lundin.

Efter repetitionerna bjuds deltagarna på mat innan det bär iväg till Thuleteatern för konsert.
– Vi hade näst intill fullsatt första gången och det byggdes upp en enorm förväntan i lokalen, säger Anneli som betonar att de vill att låtarna som valts ut ska få en annorlunda karaktär jämfört med originalen.
– Ett drömscenario är att musiken drar åt olika håll, det vore roligt om någon kom med en bouzouki och något med ett dragspel.

Många som var med förra gången har anmält sig igen men det har också tillkommit flera nya musiker, och deltagarna visar upp ett brett åldersspann. Yngst är en 14-årig trummis, sedan finns estetelever från gymnasiet, musiklärare och andra musiker bland de anmälda.

En som var med i höstas, och som ska vara med igen, är trummisen Karl Johansson.
– Vi hade väldigt kul senast. Det finns många musiker här i Ö-vik men det är sällan vi träffas tillsammans och det är så roligt när vi kan samverka. Stämningen blir härlig och just att man har så lite tid på sig gör det intressant, fokus ligger inte på att det ska låta världsklass. Det här är ett projekt som känns jättebra för Ö-vik – att kunna samlas kring kulturen, säger Karl.

Någon form av mellanakt utlovas på Thuleteatern och konserten avslutas med att deltagarna jammar fram en låt tillsammans med publiken.
– Vi vill visa lite av det koncept vi har här i Vardagsrummet när vi kör våra jamkvällar. Det blir också efterhäng här efter konserten, säger Annelie – och Niclas lägger till:
– Då kan det säkert bli mer jam.

Publicerat