Hälsa

Fler cancerdrabbade barn överlever

Enligt färska siffror från Barncancerfonden så har antalet svenska barn med cancer som överlever ökat under den senaste femårsperioden.

Överlevnaden i barncancer mäts i femårsperioder, det vill säga hur många barn som lever fem år efter att de insjuknat. Efter den senaste perioden så har man nu sett en ökning, från 80 till 85 procent, vilket också är den största enskilda ökningen efter att antalet överlevare legat på ungefär samma nivå i knappt 20 år.
– De här siffrorna gläder mig på djupet, det är helt fantastiskt. Att överlevnaden ökat så mycket på dessa fem är år otroligt stort, vi hade inte kunnat tro att det skulle gå så här fort. Det är ett stort kliv på vägen mot vår nollvision, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden.

Det finns flera orsaker till att fler nu överlever, men den främsta förklaringen ligger i att läkare idag har bättre vårdprogram som de utgår ifrån under behandlingen av barncancer. Till exempel så har nya vårdprotokoll rörande AML, akut myeloisk leukemi, gjort det lättare för läkare att bedöma vilka barn som behöver en mer intensiv behandling. Detta har lett till att antalet barn drabbade av AML som överlever ökat från 63 till 78 procent.


Om statistiken:
Statistiken bygger på siffror från det Svenska Barncancerregistret och Cancerregistret. Överlevnaden i barncancer mäts i femårsöverlevnad. Det vill säga hur många barn som lever fem år efter att de först insjuknade. I statistiken ryms barn 0 till 15 år. Data för 2015 är estimerat på barn som insjuknade under 2011-2013. Data för barn insjuknade 2014-2015 samlas in under 2019-2020.

 
Källa: Barncancerfonden

 

Publicerat