Hälsa

Pep-rapporten: Barn äter dåligt och rör sig för lite

Igår presenterades Pep-rapporten 2019 som kartlagt hur barn i åldrarna 4-17 rör på sig, vad de äter och hur faktorer runt omkring dem hänger samman med levnadsvanor. Rapporten visar att barn och ungdomar idag både äter dåligt och rör på sig för lite.

Rapporten visar resultatet av en undersökning som 11 000 svenska barn och deras vårdnadshavare har deltagit i. Resultatet pekar på flera saker som svenska barn och ungdomar måste bli bättre på:

  • En fjärdedel av barnen uppger att de endast har idrottsundervisning en gång i veckan. Pojkar är bättre på att röra på sig än flickor och tonåringar rör sig mindre än yngre barn. Socioekonomiska faktorer speladr en viktig roll i hur mycket barn rör på sig då barn i familjer med hög inkomst oftare deltar i fysiska aktiviteter regelbundet.
  • Då det kommer till skärmtid så uppger mer än var femte 7-9 åring att de sitter tre timmar eller mer framför en skärm varje dag utanför lektionstid. Bland tonåringar så uppger sex av tio att de spenderar tre timmar eller mer framför en skärm varje dag. 
  • Rörande kosten så anger ett av tio barn att de inte ätit fisk under veckan. 93 procent av barnen vet att de borde äta mer fullkorn men trots det så väljer två tredjedelar ändå oftast vitt bröd. Bara fyra av tio barn sade att de åt grönsaker alla dagar i veckan.

Du kan själv ta del av hela rapporten genom att klicka här.

 

Publicerat