Du är här

2019-03-31 - Mat & dryck
Foto: Ynk Produktion

Prova världens smaker

Med mat från tio olika länder bjuder Örnsköldsviks kinesiska förening in till en unik smakupplevelse med namnet "Smak och berättelser från vårt hemland". Förutom provsmakning av all världens mat finns människorna bakom maten där för att berätta mer om varje lands mat och kultur.

– Det är första gången som vi gör ett evenemang med mat och människor från så här många olika länder, säger Wenyong Wang, ordförande i Örnsköldsviks kinesiska förening. Hela 50 personer har varit engagerade i planeringen och vid de tio olika smakstationerna kommer besökarna att möta människor från det aktuella landet, som gärna svarar på frågor om maten, landet och kulturen.
Initiativet till Smak och berättelser kommer från Kinesiska föreningen. Syftet är att få människor att mötas över nationella gränser och öppna för en dialog kring det som kan kännas okänt och främmande.

Planeringen har pågått sedan december och redan under den fasen har möten uppstått mellan människor från olika länder som inte träffats tidigare. Det är tydligt att mat är ett enkelt medel för att föra människor samman.
– Vi har spelat in en längre film där människor från de olika länderna berättar om sin kultur, den mat de serverar, varför de kommit till Örnsköldsvik och hur de trivs här. Den filmen kommer vi att visa på plats. Länderna som är representerade är Kina, Sverige, Thailand, Mexiko, Frankrike, Somalia, Finland, Afghanistan, Kurdistan och Kambodja.

Förhoppningen är att många människor tar chansen och besöker arrangemanget som äger rum på Örnsköldsviks Församlingshem, lördag 6 april mellan klockan 14.30 och 19.00. 
– Även om Örnsköldsvik är en liten stad finns det folk här från hela världen. För den som är intresserad av annan mat och kultur och vill möta nya människor är det här ett perfekt tillfälle.
För att göra det enkelt för besökarna är det drop in som gäller och i inträdet, som kostar 50 kr i förköp eller 80 kr i dörren, ingår fem smakkuponger och fler kan köpas på plats.
– Vi hoppas att Smak och berättelser även kan locka de som planerat att besöka Smakmässan som pågår samma dag. Där presenteras smaker från hela Sverige men den som vill ha ännu mer kan kombinera det med att besöka oss och prova smaker från hela världen, säger Wenyong.

Dela med dig av denna artikel på: