Du är här

2019-03-31 - Mat & dryck
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Kärlek till choklad

– Det är så gott! Det pratas också om en del hälsoeffekter, vissa säger sig bli lite piggare, säger Märta Grundberg på Märta & Chokladbiten om vad som är så tilltalande med choklad.
För 7ans läsare bjuder Årets konditor på ett exklusivt recept på en påskig chokladbakelse.

En bra choklad behöver inte innehålla mer än kakaomassa, socker och kakaosmör – till skillnad mot de mer vardagliga varianterna där bland annat andra typer av fetter ingår. 
– Jag är absolut för mörkare choklad, helst med 70-80 procents kakao, säger Märta Grundberg som driver konditoriet Märta & Chokladbiten och gärna slänger in några rena bönor i morgonmüslin. 
Nyligen prisades hon som Årets konditor på Örnsköldsviks restauranggala. 
– Det känns jätteroligt, jag vill ge en stor eloge till Praktiska gymnasiet som arrangerade. Priset är ett kvitto på att folk gillar det man gör.
Första helgen i april kommer Märta också att närvara på Höga Kusten Smakmässa. Då får besökare lära sig mer om hur en chokladtryffel bäst tillverkas. Men redan nu bjuder hon 7ans läsare på en nykomponerad bakelse, inspirerad av påsken formad som ett ägg.
– Jag ville göra något påskigt och gott och har bland annat använt mig av gurkmeja för färgen. Jag döper den till Mandelskatt eftersom mandelpralinén ligger som en liten skatt inuti. Kom ihåg att använda ekologisk citron, kommenterar hon receptet. 

Märtas mandelskatt

Mandelpraliné
Mandel: 100gr/2dl
Socker: 80gr/1 dl

Sätt ugnen på 175 grader och rosta mandlarna på en plåt tills de fått lite färg, cirka 20-30 minuter. Mixa mandel och socker i en matberedare tills det blir en trögflytande massa. Låt stå och gör den andra fyllningen.

Mandelfyllning
1 citron
Torkad gurkmeja: 1/2 tsk 
Mandelmassa: 500 gr
Kokos: 80gr/2dl

Riv skalet och pressa saften från citronen (var noga med att använda en ekologisk citron). Blanda gurkmeja i citronsaften. Blanda mandelmassa, kokos, citronsaften och hälften av citronzesten (det rivna skalet).

Forma till bollar, tryck ett hål i varje boll och lägg i lite av mandelpralinén. Tryck ihop mandelfyllningen, forma till ett ägg och lägg på en plåt/bricka. Sätt i kylen en stund.

Smält chokladen över vattenbad. Doppa i choklad med hjälp av en gaffel, strö på citronzest och mandelbitar.

Till doppning
Choklad: 50-60-procentig, cirka 300-400 gr
Citronskal och mandel

Dela med dig av denna artikel på: