Samhällsinformation

Snart börjar ny djurskyddslag att gälla

Den 1 april i år så börjar en ny djurskyddslag att börjar gälla som bland annat ska göra det lättare för Länsstyrelsen att agera.

Den ny lagstiftningen ska ge ett gott djurskydd och främja en god djurvälfärd och respekt för djur. I stort så innebär den nya lagen att det ställs tydligare krav på djurhållaren för att se till att djuren skyddas från att utsättas för skaderisker och sjukdomar, samt att djuren ska ha det de behöver för en god djurvälfärd. 

Lagen förtydligar även att djur ska ges möjlighet att utföra de beteenden som de är starkt motiverade för och är viktiga för deras välbefinnande. Utöver det så kommer det också bland annat bli förbjudet att överge djur, djur som deltar i tävlingar och prov får ett förstärkt skydd och det kommer att ställas uttryckliga krav på kompetens för den som tar hand om ett djur. 

Det görs även ändringar i offentlighets- och sekretesslagen som ska göra det möjligt för personal inom vård och omsorg att anmäla misstänkt vanvård av djur utan risk för att bryta mot tystnadsplikten. 

 

Publicerat